Римски открития и технологии
Римски открития и технологии

Древните римски изобретения открития и иновации не се губят с края на Римската империя. Въпреки че са минали много хилядолетия, римските изобретения остават и се ползват от света. А майсторската работа на римляните все още може да бъде забелязана в ежедневието.

С империя, която обхваща по-голямата част от Европа, Западна Азия, Северна Африка и Средиземноморието, римляните са имали огромна сила и влияние в древния свят.

Римски технологии влияят на някои от инструментите, на архитектурата и градската структура, на инфраструктурата в съвременния свят.

Римляните са били майстори на ранното екологично инженерство. Например, използвайки вода и познанията си по физика, те произвеждат енергия за мелници, според списание Nature.

Междувременно, във фермите си, те успяват да увеличат максимално реколтата. Използват сеитбообращението и системата „храна, фураж, угар“, според списанието Agronomic Crops. Разделянето на фермите в тези три разпределения гарантира, че винаги има готови за бране култури.

Ето някои от най-значимите иновации и технологии на римляните, останали в основата на човешката цивилизация.

Как да отоплим дома си
Римляните са изобретили хипокаустната система – ранен метод за ефективно разпределение на топлината. Думата хипокауст на латински език изглежда като hypocaustum. И е съставена от старогръцките думи hypo – „под“ и корена caust-, който се свързва с горене. Във варианта на античното централно отопление, за да се радваме на топли помещения, е нужно да се нагрее въздух или вода под една част от сградата. И получената топлина да се разпространи из останалите части на жилището чрез вентилационни отвори в пода и стената. За нагряване се използва печка или огнище, разположено обикновено в средата на групата помещения. Защото се е смятало, че така разпределението на топлината ще е най-равномерно. В древността тези системи са били доста ефективни.

Какво да правим с отпадъците
Древен Рим е бил дом на някои от първите канализационни системи в света, според списание Sustainability.

Тези подземни канали са монтирани за първи път около 500 г. пр.н.е.

и са се състояли от гигантски, издълбани каменни тунели. Днес каналите на много градове приличат на тези на древния Рим, но тяхното предназначение може да е било различно, според списанието на Федерацията за контрол на замърсяването на водата. В съвременния свят основната функция на канализацията е да отвежда нехигиеничните отпадъци от градските райони. В Рим обаче основната им роля била да премахнат излишната вода, която може да наводни улиците.

Някои домове били свързани директно към покритата дренажна система на Рим, други просто изхвърляхали канализацията си по улиците, но след това улиците били измивани, за да се преместят отпадъците в канализацията. След това отпадните води преминават през мрежа от обширни тунели, докато стигнат до Тибър, главната река на Рим. Архитектурата на канализацията не се е променила твърде много от тези древни системи. Всъщност „най-голямата канализация“ на древния Рим все още е на мястото си днес и е една от най-старите останали древноримски структури, според Journal of Transportation Technologies.

Как да планираме градовете си
Мрежовото оформление на градовете – наричано още центурация – е един от форматите, които древните римляни приемат, за да разделят и измерват земята си, според American Journal of Archaeology. Мрежовата формация, която тогава организира римската земя в завладени територии, днес организира големите градове във функциониращи планове на пътища и улици.

Римляните са били висококвалифицирани в превръщането на голата земя в застроени градове,

тъй като много градове завладени от Римската империя са били разширени и преустроени. Дизайнът на мрежата днес може да изглежда прост, но преди римляните да създават масови пътни мрежи, сградите и други градски характеристики често просто следват формата и геологията на земята.

Идеята за големи градове също е въведена в много страни от римляните. Тяхното пресичащо се улично оформление създаващо централни площади средища за търговия, наречени insulae. Тази структура вдъхновява следващите градоустройствени проекти, според статия, публикувана в Journal of Space Syntax.

Как да стигнем от точка А до точка Б
Над 9 000 километра пътища са построени за транспортиране и разширяване на Империята. Римската технология за строене на пътища по същество е запазена и до днес, а много от пътищата строени от древните римляни могат да се видят и днес.

Тайната на трайния бетон
Обикновено с напредъка в технологиите и знанията, произведените от човека артикули непрекъснато се подобряват с течение на времето. Въпреки това бетонът, направен от римляните, всъщност е по-здрав от нашия съвременен материал, според статия от списание Nature.

Например, докато солената вода ерозира съвременния бетон в рамките на няколко години,

някои римски морски стени, построени преди 2000 години, все още остават непокътнати.

Подробности за това как е произведен римски бетон се губят с течение на времето.

За да разкрият строителната тайна на римляните, учени от лабораторията в Бъркли в Калифорнийския университет изучават минералните компоненти на древния морски бетон. Те открили, че е използвана смес от вар и вулканична скала. Това създава хоросан и вулканичен туф. За да се добави допълнителна здравина, хоросанът е поставен в морска вода. Молекулите на водата хидратират вар, която претърпява химическа реакция с пепелта, като ги циментира заедно. Така се образува силен калциево-алуминиев-силикат-хидрат.

И конструкции, които не са били под вода, са издръжливи. Например, умелата техника на римляните, използващи вулканични скали и пепел за изграждането на Колизеума, е запазила това известно чудо сравнително непокътнато.

Как да се извърши операция
Римляните са изобретили много хирургически инструменти и са разпространили знания за хирургичните процедури, според статия, публикувана в Archive of Oncology. Много от тези медицински техники и инструменти се използват на бойното поле.

Някои от гръко-римските инструменти, които помагат за оформянето на съвременната хирургия, включват бормашини за кости и форцепс, според Neurology and Neuroscience Reports. Костни бормашини са били използвани за отстраняване на болна кост и са били подобни на външен вид с днешните тирбушони. Форцепсите са сред най-разпространените хирургически инструменти през римско време. Те са били използвани за отстраняване на малки костни фрагменти от тялото. В древноримската литература има записи за някои от най-ранните употреби на спринцовки. Те са били използвани за нанасяне на медицински мехлеми.

Според Националната медицинска библиотека на САЩ, в древни римски времена е бил написан закон, че ако жена умре по време на раждане, детето трябва да бъде извадено от тялото й. Това води до първата форма на цезарово сечение.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви