Дания и Нидерландия дават изтребители на Украйна
Дания и Нидерландия дават изтребители на Украйна

САЩ официално са одобрили изпращането на изтребители F-16 от Дания и Нидерландия в Украйна, писа „Ройтерс“.

Агенцията уточни, че Вашингтон е изпратил писмо до правителствата на двете страни. С него ги уверява, че САЩ ще одобрят исканията за прехвърляне на оборудването. Това може да стане, след като украинските пилоти бъдат обучени да управляват F-16, посочва агенцията.

Кореспонденти на Ройтерс са се запознали с копие от писмото на държавния секретар на САЩ Тони Блинкън. То е изпратено до външните министри на Дания и Нидерландия. В писмото той ги уверява, че няма да има проблеми с одобрението.

„С това писмо изразявам пълната подкрепа на Съединените щати както за прехвърлянето на самолети F-16 на Украйна, така и за обучението на украински пилоти от квалифицирани инструктори“. Това се казва в документа. – Остава изключително важно Украйна да бъде в състояние да се защитава срещу продължаващата руска агресия и нарушаване на нейния суверенитет.“

Писмото на Блинкън беше изпратено, след като правителствата на Дания и Нидерландия поискаха от САЩ да потвърдят одобрението си за прехвърлянето на самолетите.

Блинкън заяви, че одобрението на исканията ще позволи на Украйна „да се възползва напълно от новите възможности. Това ще стане веднага след като първата партида пилоти завърши обучението си“.

В сряда говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Ихнат заяви, че Украйна няма да може да получи западни изтребители F-16 през есента и зимата на тази година.

Вестник „Вашингтон пост“ цитира високопоставени украински правителствени и военни служители. Според тях първата група от шестима украински пилоти – около половината от ескадрилата – няма да може да завърши обучението си на F-16 преди следващото лято.

Украинските власти настояват, че Киев трябва да получи изтребителите от западен тип възможно най-скоро. Официални представители на САЩ не смятат, че самолетите могат да помогнат на сегашната украинска контраофанзива, съобщиха от „Вашингтон пост“.

По-рано Ройтерс съобщи, по данни от холандското министерство на отбраната, че страната има 24 боеспособни F-16. Те трябва да бъдат изведени от въоръжение до средата на 2024 г. Други 18 такива изтребителя са обявени за продажба (12 от тях са продадени по-рано).

Както писа Associated Press, Дания има на въоръжение 30 боеспособни F-16. От края на 2023 г. до края на 2025 г. тези самолети трябва да бъдат заменени с нови изтребители F-35A.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви