Подкуп, за да не отидеш на фронта

През април, на последния контролно-пропускателен пункт преди да напусне Украйна, 39-годишен жител на Одеса показа документи, според които той има сериозна травма на гръбначния стълб, освободен е от военна служба и може да напусне страната по свое усмотрение – забраната заради войната в Украйна не важи за него.

„Един от войниците попита: „Това е любимата диагноза на болницата, нали?“, спомня си мъжът. „Предполагах, че са наясно какво се случва и това не им е за първи път“, каза той. При условие за анонимност мъжът призна, че е дал подкуп от 5 000 долара, за да избегне мобилизация в украинската армия и да не попадне на фронтовата линия.

„Осъзнах, че не мога да издържа в окопите, затова взех спестяванията си и се свързах с „посредник“. Всеки знае къде да намери някой от тях. Платих в брой, изпратиха ме в болницата, там ми направиха ЯМР на гръбначния стълб и констатираха, че имам сериозна патология на гръбначния стълб. С удостоверението успях да си извадя документи за напускане на страната. Имах чувството, че на всеки етап хората знаеха какво се случва”, каза мъжът.

Отнело две седмици за всичко: мъжът безопасно напуснал Украйна и сега живее в друга европейска страна.

Каква е истинската картина за нежелаещите да се бият дори за дома и родината си?

От началото на войната се счита, че десетки хиляди украинци са напуснали страната незаконно, много от тях срещу подкупи. На 11 август президентът на Украйна Володимир Зеленски уволни всички ръководители на регионалните служби за военна регистрация заради необуздана корупция във военния апарат.

„Тази система трябва да се управлява от хора, които знаят точно какво е война и защо цинизмът и подкупите по време на война са предателство“, каза той във видео обръщението си.

Одеса се превърна в безпрецедентно огнище на измами и укриване: местен военен комисар беше арестуван, след като е установено, че има пет милиона долара спестявания и луксозни недвижими имоти в Испания.

Но съобщенията за корумпирани служители, вземащи подкупи от всеки, който желае да „изплати“ службата, идват от цяла Украйна.

Повече от 100 наказателни дела са образувани срещу военни служители. „Цинизмът е еднакъв навсякъде. Незаконно обогатяване, легализация на незаконно получени средства, незаконни облаги, незаконно транспортиране на наборници през границата“, каза Зеленски.

Въпреки че корупционният скандал е много шумен, в навечерието на година и половина от конфликта зад него се крие още по-тревожна история за Киев.

През първите седмици след навлизането на руските войски стотици хиляди обикновени украинци се записаха доброволци за фронта в изблик на патриотизъм, който помогна за защитата на независимостта на страната и отблъскването на първоначалното руско нападение.

Оттогава обаче измина повече от година. Много от бившите новобранци вече са мъртви, ранени или изтощени до крайна степен, а армията отчаяно се нуждае от свежи попълнения.

Към днешна дата повечето от тези, които бяха готови да влязат в бой, вече са се записали като доброволци, а тези, които остават, нямат желание да служат.

Многодетни бащи, инвалиди и служители на стратегически важни предприятия са освободени от наборна служба, но останалите трябва да отидат да служат, ако дойде призовка.

Мобилизационни бригади обикалят улиците и понякога ходят от врата на врата и раздават призовки. Някои украинци казват, че е малко вероятно да бъдат възхитени от перспективата, но ако бъдат повикани, те ще отидат да служат.

Но други отчаяно се опитват да го избегнат, въпреки че не всеки може да си позволи подкуп от 5000 долара.

В Одеса, както и в повечето украински градове, Телеграм служи като платформа за комуникация. Там хората анонимно споделят информация къде в момента действат бригади от военната служба (на жаргон „маслини“ заради цвета на униформата). Групата за Одеса в Телеграм има повече от 30 000 членове. На всеки няколко минути в чата се изсипват нови следи: „Пишоновская, 37. Маслините пристигнаха“ или „Близо до пазара стои автобус с маслини, шест контрольори на билети се разхождат и връчват повиквателни“.

Други просто не излизат на улицата. Собственикът на фабрика в Източна Украйна каза, че много работници седят вкъщи, за да не ги „вържат“ на път за работа.

„Срещнах мъж, който ми сподели, че е взет направо от улицата и седмица по-късно неговият отряд преминал в настъпление срещу село близо до Бахмут. Оттогава той е раняван два пъти: веднъж в ръката и втория път в гърба“, казва собственикът на фабриката.

Мобилизираните новобранци, преди да бъдат изпратени на фронта, преминават кратък курс за период от няколко седмици. Много от тях са изпратени в Обединеното кралство, за да научат основите на фронтовия бой, въпреки че обучението често е повърхностно.

Тези, които вече са получили призовка, често се заключват вкъщи, за да не ги замъкнат насила до военната служба.

Млада жена, която, както повечето украинци, говорещи за мобилизацията, пожела да не бъде назовавана, си спомни сцена, разиграла се в нощен клуб в Киев в началото на лятото.

Няколко минути след като часовникът удря 22:00 и всички заведения трябвало да затворят според военното положение, въоръжени мъже в униформи нахлули в клуба и изгонили жените. След това дали призовки на всички мъже.

Много военни от самото начало на войната считат „отклонистите“ за предатели.

„Разбира се, трудно е да се очаква хората да се радват на мобилизацията. Първи отидоха хората, които имаха този вътрешно убеждение, които бяха най-патриотичните, но те са там 17 месеца и трябва ротация. Разбира се, че е страшно, може да означава смърт или увреждане.

XXI век е, завършили сте университет, опитвали сте се да си намерите работа, а сега трябва да вземете оръжие и да защитите дома си. Но президентът се опитва да говори с обществото, да обясни какво е заложено“, призна съветникът на Зеленски Михайло Подоляк в скорошно телевизионно интервю.

Статия, написана от Шон Уокър и Джейми Уилсън за The Guardian

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви