Украйна няма да получи F-16 тази година
Украйна няма да получи F-16 тази година

Говорителят на военновъздушните сили на Украйна Юрий Игнат заяви, че страната няма да се сдобие със западни изтребители F-16 тази есен и през зимата на тази година.

Украинските медии цитират Игнат след негово участие в телевизионно предаване. Там той е отговарял на въпроси за масираните руски атаки с ракети и безпилотни летателни апарати.

„За съжаление очевидно ние не можем да защитим Украйна с F-16 през есента и зимата на тази година. Това заяви Игнат. И призна, че са се възлагали големи надежди на този самолет да стане част от противовъздушната отбрана на страната.

В същото време Игнат заявява, че „въпросът за обучение на нашите пилоти и персонал на практика е издигнат на ново ниво“. „Ние разбираме, че нашите пилоти все пак ще бъдат обучавани в близко бъдеще в страни, които са част от авиационната коалиция. И които ни предоставят тази подкрепа“, каза представителят на ВВС на въоръжените сили на Украйна.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски и европейски чиновници заявяваха, че обучението на украински пилоти ще започне през август. Този план явно ще се окаже нереалистичен. Миналата седмица CNN съобщи, че САЩ все още очаква от европейските си съюзници план за подготовка на украинските пилоти. Вашингтон трябва официално да го утвърди, преди да започне самото обучение. Washington Post писа, позовавайки се на военни, че първата група от шест пилоти не може да завърши обучението си до лятото

Киев настоява, че трябва да получи западни изтребители възможно най-скоро. Американските, а и европейските лидери не считат обаче, че такива самолети могат да помогнат на протичащото в момента украинско контранастъпление.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви