Представлението на „балета на балетите“ по безсмъртната музика на П. И. Чайковски – „Лебедово езеро“ ще донесе очаквана доза естетическа наслада на почитателите на изящното изкуство на 21-ви август, понеделник, от 20.30 часа на сцената на Летния театър в Бургас.

Събитието е поредното от Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2023, осъществявани за шестнадесети пореден път от Държавна опера – Бургас и Община Бургас.

Забележителният спектакъл, носител на най-доброто от класическите балетни традиции – постановка, режисура и хореография на проф. Хикмет Мехмедов /след Мариус Петипа и Лев Иванов/, бе представен на 13 август 2020 г, също в Летния театър, когато тържествено бе отбелязана неговата 70-годишнина.

На следващата година „Лебедово езеро“ също бе представено с голям успех на откритата сцена в Приморския парк.

След двегодишно отсъствие от плаката на Бургаската опера – най-известният балет за всички времена се завръща и със сигурност ще предизвика заслужен интерес у почитателите на изящното изкуство от Бургас и гостите на града.

Постановката на проф. Мехмедов носи характеристиките на естетически продукт от най-висока проба – мащабна, интелигентно поднесена, подплатена с психологическа дълбочина, с имплицитно заложени философски трактовки и брилянтно прокарани режисьорски идеи.

Неоспорим факт е, че присъствието на „Лебедово езеро“ в творческия афиш е атестация за нивото на всяка балетна трупа.

Репетитор на балетния състав е Галина Калчева, дългогодишна примабалерина на Бургаската опера, която съумява да поддържа високи нива на емоционален градус, мотивация и професионализъм у артистите, помощник-режисьор е Петър Тихолов.

Изящните костюми са плод на творческия размах на покойната Цветанка Петкова-Стойнова, която се е погрижила за ръчното прикрепване на всеки един от камъните „Сваровски“ по естетически издържаните сценични облекла на балетистите. Впечатляващата сценография, пренасяща зрителите в пищния кралски двор и в мистичните сцени край езерото, е дело на всепризнатия майстор на сценографията Иван Токаджиев.

Неслучайно „Лебедово езеро“ на проф. Мехмедов е считано за най-красивата постановка на безсмъртната балетна класика на родна сцена. За основен цвят на декора е избран синият – в различни нюанси. В част от сцените се използва и мултимедия, която е допълнително емоционално-смислов елемент от цялостното внушение.

Редом до персонажите на Белия и Черния лебед /Одета и Одилия/, в които влиза прекрасната примабалерина на Софийската опера и балет Боряна Петрова, оживява и образът на Принц Зигфрид, който се влюбва съдбовно в Одета, забелязвайки я на брега на езерото – в образа влиза блестящият премиер-балетист на Националния оперен театър и на Бургаската опера Емил Йорданов.

В характерната роля – свръхдинамична и емоционална, влиза солистът на Държавна опера – Русе Тиаго Виктор Сантана от Бразилия.

Младият балетист стана носител на трета награда от Първия международен балетен конкурс „Сара-Нора Прима“, който се проведе от 1 до 9 юли в сградата на Държавна опера – Бургас.

Той получи и награда за гастрол в Националния театър в Белград, Сърбия, а директорът на Бургаската опера – доц. д-р Александър Текелиев, го награди с гастрол в постановка на крайморския културен институт. Именно предстоящото му участие в „Лебедово езеро“ е неговото заслужено признание.

Образа на злия магьосник Ротбарт, който е проклел Одета и нейните приятелки с жестока прокоба през деня да се превръщат в благородните красиви птици, а единствено след залез слънце те отново приемат човешки образ, представя солистът на балетната трупа към Държавна опера – Бургас Теодор Цаков.

Ролята на Кралицата, майка на Зигфрид, ще бъде изпълнена от Елена Георгиева, която представя образа с характерната му достолепие. Светлан Николов влиза в ролята на настойника Волфганг.

В мащабното представление вземат участие и солистите: Анелия Иванова и Христо Добрев – гост. Във Валса в I действие участват: Натали Иванова, Франческо Пио Русо, Яна Бердута, Кирил Филипов, Даниела Туртуманова-Стоянова, Стоян Фъртунов. Малки лебеди ще бъдат: Калина Неделчева, Ива Кавръкова, Рафаела-Мария Кюл и Нанако Сато. Големи лебеди – Даниела Туртуманова-Стоянова, Яна Бердута, Натали Иванова и Илина Константинова.

В Испански танц публиката в Летния театър ще види: Емона Георгиева и Кирил Филипов, в Неаполитански танц – Натали Иванова и Христо Добрев, в Унгарски танц – Анелия Иванова, Лая Рамон, Франческо Пио Русо и Стоян Фъртунов. Невести ще бъдат: Даниела Туртуманова-Стоянова, Яна Бердута, Рафаела-Мария Кюл и Илина Константинова.

Във внушителния балетен спектакъл вземат участие и артистите от ансамбъла към балетната трупа на Държавна опера – Бургас, които изграждат мащабните общи сцени с професионален усет и завиден синхрон.

Всички артисти ще разкажат на 21 август – чрез средствата на изящното балетно изкуство, вълнуващата приказка за силата на истинската любов, преодоляваща препятствията, изкушенията, прокобата и болката.

За безсмъртната класика на Чайковски в четири действия „Лебедово езеро“ се смята, че трябва да се гледа поне веднъж в живота.

Приказният сюжет, вълнуващата музика и смайващи костюми успяват да задържат вниманието дори на най-малките зрители – спектакълът е приеман изключително радушно от публиката в най-широк възрастов диапазон.

Тъй като балетното произведение е преработвано през годините, краят се изпълнява по различен начин, като развръзката е или щастлива, или драматична.

В един от вариантите езерото поглъща влюбените в пътя им към отвъдното, а във втория краят е щастлив – Зигфрид побеждава злия магьосник и освобождава любимата си Одета от магията. В интерпретацията на проф. Мехмедов сияйните сили на Доброто са основополагащи…

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви