НАП
Най-лесно е подаването по електронен път

За още един положителен ефект от контролната кампания на НАП за спазване на данъчното и осигурителното законодателство по българското Черноморие съобщават от териториалната дирекция на приходната агенция в Бургас.

Оказва се, че освен подобряване на фискалната дисциплина, кампанията на данъчните постига и още един положителен ефект.

Собствениците на почти всички санкционирани търговски обекти за неиздаване на касови бележки или за разлики в касовите наличности предпочитат да не обжалват наложените актове, а да ги заплащат веднага.

По този начин, освен че в републиканския бюджет постъпват директно значителни суми, бизнесът също печели като се възползва от законовата възможност при заплащане на наложена санкция в 14-дневен срок, да внесе с 20 % по-малко от стойността на наказателното постановление.

„Контролната кампания на НАП постига целите си – отчитаме подобрена фискална дисциплина, а при извършените до момента повече от 2000 проверки по Южното Черноморие нямаме много драстични нарушения на данъчното и осигурително законодателство. Налице е и промяна в поведението на задължените лица в посока доброволно плащане на задълженията, това е и което желаем“, коментира началникът на отдел „Оперативни дейности“ Бургас при Главна дирекция „Фискален контрол“ в НАП Кирил Киров.

От НАП напомнят, че гражданският контрол върху отчитането на приходите може да се осъществява чрез мобилното приложение на приходната агенция – NRA Mobile, което сканира QR кода върху бележката.

То може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play. Сигнали за неиздаване на касови бележки, фалшиви или с липсващи реквизити платежни документи, както и за други данъчни и осигурителни нарушения, могат да се подават на телефона на Информационния център: 0700 18 700 или по електронна поща на адрес infocenter@nra.bg.

Контролната кампания на Националната агенция за приходите ще продължи и през септември, включително и чрез съвместни проверки с различни държавни институции.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви