Денков иска невъзможни неща при кръвните проби
Денков иска невъзможни неща при кръвните проби

Премиерът акад. Николай Денков поиска кръвните проби за алкохол и наркотици да излизат до 7 дни. Това на практика обаче е трудно достижимо. В момента реално пробите се обработват само в 3 лаборатории в страната.

Лаборантът д-р Благовеста Пенчева смята, че това не може да стане от днес за утре и ще бъде трудно. Според нея единият вариант е да се закупи апаратура, което ще отнеме около 3 месеца с всички процедури.

„Категорично това трябва да се случи, за да работят спокойно лабораториите. Другият вариант е да има още лаборатории за тези тестове. Три лаборатории ще бъдат недостатъчни. Естеството на тези тестове е такова, че се изисква месец-два, понякога и три за разработването им. Вариант за бърза алтернатива е да се разчита на лаборатория в чужбина, тази процедура отнема 10 дни“. Това обясни тя в „България сутрин“.

Желанието на академик Денков издава непознаване на материята

„Ако се поставя на мястото на човек с позитивен тест и търся алтернатива, бих платила самата аз за този тест. А не кола за десетки хиляди да бъде конфискувана. Има трета група тестове, може да се помисли от законодателя как да бъдат използвани. Това са тестове от порядъка на тези, използвани за мониториране на пациентите с епилепсия. Могат да бъдат извършени на големи апарати, резултатите излизат за часове и са много по-надеждни от полевите тестове, отклонението е 0,2%, каза още д-р Пенчева.

Тя добави, че хора се обучават и не това е най-големият препъникамък. От думите ѝ стана ясно, че някои от тестовете са така създадени, че да дават фалшиво положителни резултати в известен процент, за да не пропуснат позитивен пациент.

Адвокат Росен Рашков на свой ред отбеляза пред Bulgari ON AIR, че новоприетите промени говорят за отнемане в полза на държавата и са свързани с член. 53, който предвижда, че се отнема средството или предмет на престъплението.

„Тук проличава странно неразбиране на самия законодател, когато е приемал тези промени, между средство, с което се извършва престъплението, и предмет. Едното е елемент от обществените отношения, които са защитими, а другото е средството, с което се извършва. Моторното превозно средство никога не може да бъде средство, то е предмет на тези престъпления. Силно се съмнявам, че това ще издържи, ако бъде атакувано в Конституционния съд, и че ще може да бъдат отнемани, това може да го направи само съдът“, настоя гостът.

Друг проблем, според него, е че за проби за алкохол има 7-8 болници в страната, а за наркотици те са само три. Струва му се абсурдно пробите на шофьорите да бъдат изпращани в чужбина.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви