Тримата българи, обвинени в шпионаж в полза на Русия, се представяли за журналисти. Очаква се днес британското разузнаване да даде повече подробности за мащабното разследване за пробив в националната сигурност на Великобритания.

При претърсванията на Скотланд Ярд в жилищата на Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са открити фалшиви журналистически карти и дрехи, брандирани с логото на популярни научно-популярни канали като Discovery и National Geographic. БиБиСи съобщи за ареста едва вчера, повече от половин година след като той е бил предприет от британските служби.

Снощи стана ясно, че тримата българи са пуснати под гаранция, като са им повдигнати обвинения за притежание на 19 фалшиви документа. У тях са били открити паспорти и документи за 9 европейски държави, включително и България.

Случаят продължава да е водеща тема за британските медии. „Дейли мейл“ информира, че 45-годишният Орлин Русев е ръководил от Норфолк група, която изработвала фалшиви документи.

В стаята му е намерено пригодено за целта оборудване. Българите са имали връзки с апартамент в Северозападен Лондон, на малко повече от километър от база на военновъздушните сили, често използвана от министри, чужди държавни глави и членове на кралското семейство.

Сигналът за българите е подаден в началото на годината от разследващия журналист Христо Грозев.

Има подозрение, че те са поръчвали на хора в България да наблюдават Грозев в периодите му на пристигане и заминаване от страната. Русев, Джамбазов и Иванова са сред общо петима души, арестувани през февруари.

Изданието „Телеграф“ се позовава на съседи, които разказали, че Джамбазов и Иванова са били популярни на местно ниво. Раздавали торти и пайове на живеещите в близост. Съседите останали шокирани, когато разбрали за ареста. И тримата българи трябва да се изправят пред съда за престъпленията, свързани със самоличността, през януари, пишат британските медии.

bgonair.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви