Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Арестуваните в Обединеното кралство българи – 45-годишният Орлин Русев, 41-годишният Бисер Джамбазов и 31-годишната Катрин Иванова, са задържани още през февруари по Закона за държавната тайна. По информация на бТВ обвинените са били изправени пред Централния наказателен съд на Англия и Уелс във връзка с мярката им за неотклонение. Било е решено да останат в ареста „до бъдеща дата“.

Българите би трябвало да бъдат изправени през септември или януари 2024 г. пред същия съд в Лондон.

Те още не са обявили дали се признават за виновни по обвиненията, или се смятат за невинни. Те бяха задържани във Великобритания за шпионаж в полза на Русия. Двама от тях са участвали в избирателни секции по време на вота в чужбина.

На 8 февруари са били арестувани общо пет души. Двама от тях – 31-годишен мъж и 29-годишна жена от Северен Лондон, не са получили обвинения. След като са арестувани е направена справка за намерените у тях лични документи от различни държави. Установено е, че истински са само българските им документи. Всички други са били фалшиви, уточни БНТ.

Има данни, че част от фалшивите документи вероятно са произведени на Иберийския полуостров. По тази линия разследващите в британската столица продължават да събират информация. Няма данни тримата да са идвали в България през последните 12 месеца.

Задържаните българи във Великобритания са разследвани по сигнал на журналиста Христо Грозев. Това е станало след като се изяснило, че Орлин Русев е поръчвал на българи у нас да следят Грозев.

Не са засечени и съмнителни финансови операции на тримата към страната ни или през опериращи в България банки. Проверява се обаче за техни банкови сметки в офшорни зони, като това се прави в сътрудничества с разузнавателни и финансови служби от няколко държави.

Профилът в социалната мрежа на създадената от Джамбазов и Иванова Българска социална платформа е активен, но в него последната публикация е от 19 януари 2020 г. Тя е видео на Катрин Иванова, в което тя обяснява за курсовете по английски език, които организират в помощ на българите в Източен Лондон. Много от курсовете са безплатни, но не става ясно от какви източници са били финансирани. Бисер Джамбазов е бил председател на Секционна избирателна комисия, а Катрин Иванова е била редови член.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви