Руски боен дрон
Руски боен дрон

Голяма група руски дронове навлезе в устието на река Дунав и се насочи към пристанищния град Измаил. Това съобщиха украинските военновъздушни сили, цитирани от Ройтерс и БТА.

Социалните мрежи съобщават, че системите за противовъздушна отбрана са изстреляли ракети. Това е станало в зоната край две дунавски пристанища – Измаил и Рени.

Губернаторът на Одеска област Олег Кипер призова към 1:30 часа тази нощ живеещите в района на Измаил да потърсят убежище. Час по-късно той отмени въздушната тревога.

Руска атака по Измаил, чието пристанище е използвано за износа на зърно, предизвика глобално повишаване на цените на храните в началото на този месец, напомни агенцията.

Около една четвърт от износа на зърно от Украйна минаваше през украинските пристанища по Дунав. Това беше преди Русия да се оттегли от сделката за безопасен износ на украинско зърно през Черно море. След това те станаха основен изходен пункт. Зърното се пренася с баржи до румънското пристанище Констанца, а оттам се преразпределя по други дестинации.

Междувременно украинската армия прехвърли резерви към купянския участък от фронта с оглед на руското настъпление в Харковска област в Източна Украйна, предаде ДПА.

„Позициите са подсилени, дадени са някои методически препоръки и са прехвърлени резерви“, каза пред новинарския телевизионен канал „Ми-Украина“ говорителят на източното командване на украинските въоръжени сили Сергий Черевати.

Според украински и руски военни наблюдатели руската армия е достигнала на около 7 км от град Купянск. Местните власти наредиха на жителите на населеното място да се евакуират.

Купянск беше освободен от руската окупация миналата година при успешно украинско контранастъпление в Харковска област.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви