Христо Грозев: Не съм подавал сигнал
Христо Грозев: Не съм подавал сигнал

Журналистът от разследващия сайт „Bellingcat“ Христо Грозев отрича да е подавал сигнал срещу тримата българи, арестувани във Великобритания, по подозрение за шпионаж в полза на Русия. Това обяви в профила си във Фейсбук влогърът Асен Генов, автор на YouTube-канала „Контракоментар“, който е разговарял с Грозев.

„Попитах Христо Грозев за причините, довели до подадения от него, както се твърди в медиите, сигнал срещу тримата и той беше категоричен, че сигнал не е подавал и не знае, защо и от кого името му е замесено в информацията за предполагаемия сигнал“, написа Генов.

Според него Грозев е заявил: „Няма нищо вярно в това, не знам кой и защо го е измислил“.

Пред „Свободна Европа“ журналистът от „Bellingcat“ казва още, че никой от прокуратурата не се е свързвал с него, за да го предупреди, че се води подобно разследване.

„Това е работа на прокуратурата, те не са се свързвали с мен. Аз дори не знам, че има разследване по мой сигнал. Възможно е да се самосезирали от интервюта или от изказването в парламента.

Сигнал като такъв не съм подавал“, допълва Христо Грозев.

Информацията за сигнала бе оповестена вчера от bTV, като телевизията не посочи източници.

Вчера Би Би Си съобщи, че трима български граждани са задържани във Великобритания през февруари по подозрения за шпионаж в полза на Русия, като публикува техни снимки и обяви имената им. Новината гръмна повече от половин година след ареста им от британските служби. Разследването на британските власти е започнало още през лятото на миналата година, а през февруари тази година са арестувани общо 5 души, но беше обявена самоличността само на тримата българи.

Става въпрос за Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова. Заедно с тях са арестувани и 2 жени, съответно на 32 и на 29 години, които по-късно са били освободени.

На задържаните българи са им повдигнати обвинения за притежание на 19 фалшиви документа. Те са притежавали фалшиви лични документи – паспорти, лични карти и други документи за Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия. Живели са от години във Великобритания, сменяли са работни места и са пребивавали на различни адреси.

От официално съобщение на българската прокуратура пък стана ясно, че и държавното обвинение, заедно с ДАНС, работи по случая още от март тази година но подробности не могат да бъдат изнесени заради класифицираната информация.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви