Край морето има апартаменти, които струват повече от софийските жилища. Но има и изключително изгодни оферти, които започват от 373 евро за кв. метър.

Най-скъпо на квадратен метър излизат луксозните и напълно обзаведени апартаменти, както и тези, които са в непосредствена близост до морските вълни. Купувачите имат голям избор от предложения на пазара и могат да намерят жилище според финансовите си възможности.

Едно от най-скъпите предложения на един от сайтовете за имоти е за апартамент от 64 кв. м. в Созопол с цена 202 хил. евро.

Цената на квадрат излиза 3156 лв., което е висока цена дори за жилище в центъра на София. Имотът е толкова скъп, защото е напълно обзаведен и се намира в мини луксозен комплекс на самия плаж на къмпинг Смокиня, сочи проверка на „Труд“.

Има оферта и за продажба на луксозно обзаведен апартамент във Варна, местност Евксиноград с цена 2368 евро на кв. метър. Тъй като апартаментът е многостаен и има площ от 266 кв. м. цената му е 630 хил. евро.

В населените места край морето има и много по-евтини апартаменти, но цените са доста по-високо отколкото през миналата година.

Има предложения с цени около и под 500 евро за кв. м., но те по-скоро са изключение, а не нещо често срещано на пазара. Една от най-изгодните оферти е за напълно обзаведен апартамент в к.к. Елените със цена 373 евро на кв. метър. Жилището е с площ 255 кв. м, което определя и цената му от 95 хил. евро.

В Несебър продават апартамент на цена 500 евро на кв. метър директно от строителя. Той е напълно готов – боядисани стени, подови настилки и готова баня.

Новият собственик трябва само да го обзаведе и може да се нанесе веднага. С площ от 200 кв. м апартаментът излиза 100 хил. евро. В Слънчев бряг може да бъде намерен напълно обзаведен апартамент на цена 705 евро на кв. м. С площ от 146 кв. м цената му излиза 103 хил. евро.

Но повечето купувачи търсят по-малки жилища, затова техните цени на квадрат са по-високи. Повечето купувачи на ваканционни имоти край морето са българи, които ще прекарват в тях няколко седмици в годината. Затова търсят жилища с по-малка площ, които струват по-малко, а и са по-лесни за поддръжка. Повечето оферти на пазара са на собственици, които продават напълно обзаведени и готови за ползване имоти.

През следващите десетина години цените на имотите със сигурност ще са нараснали.

Затова, ако мислим дългосрочно, покупката на жилище е най-добрата инвестиция, коментира финансов консултант.

Ако на човек му трябва имот, например иска да се изнесе от родителите си или семейството се е увеличило с още едно дете и вече е необходим по-голям апартамент, не трябва да се чака, категорични са консултантите. Дългосрочно във времето цените на имотите ще нарастват и сделката не бива да се отлага. Лихвите по кредитите продължават да са изключително ниски, а лихвите по депозитите са близо до нулата.

Ако човек иска да купи имот с цел инвестиция, трябва много добре да си направи сметката и да реши дали иска да печели от отдаване на имота под наем или от повишаване на цената му.

Каквато и доходност да получи от отдаване на имота под наем, тя ще бъде по-висока от нулевите лихви по банковите депозити. Но при покупка с цел инвестиция при сключването на сделка емоциите не трябва да са водещи, съветват експертите.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви