Германски съд проверява
Германски съд проверява "Астра Зенека"

Германски съд изрази съмнения дали британско-шведският производител на ваксини „АстраЗенека“ е предоставил достатъчно информация за страничните ефекти на своята ваксина срещу COVID-19, предаде ДПА.

Съдът в Бамберг, Южна Германия, съобщи днес в началото на съдебния процес, че иска експертно становище по въпроса.

33-годишна германка съди производителя за обезщетение, добавя БТА. Тя е получила ваксината „Ваксзеврия“ (Vaxzevria) на компанията през март 2021 г., впоследствие е получила тромбоза на чревните вени. Изпаднала е в кома и в крайна сметка се е наложило да бъде отстранена част от червата ѝ.

Понастоящем Висшият областен съд в Бамберг приема, че ищцата не би си поставила ваксината, ако рискът от тромбоза на чревните вени е бил представен в информацията за продукта на производителя.

Експертното становище служи за изясняване на това „дали представянето на специализираната информация е било необходимо според състоянието на научните познания към онзи момент“.

Адвокатът на жената, Фолкер Льошнер, определи решението на съда като частична победа. Той допълни, че решението ще даде сигнал и за други случаи. И че съдилищата не могат да вземат решение по този въпрос без експертно становище.

Преди това областният съд в град Хоф отхвърли иска на жената. Защото тя не можа да установи нито дефект на продукта, нито грешка в информацията във връзка с ваксината. Ищцата обжалва решението.

Тя иска от „АстраЗенека“ най-малко 250 000 евро обезщетение за болка и страдание. Както и 17 200 евро за загуба на доходи и до 600 000 евро за бъдещо увреждане.

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви