Ще съдят президента на Нигер
Ще съдят президента на Нигер

Военната хунта в Нигер обяви, че ще съдят сваления президент на страната Мохамед Базум. Обвинен е в държавна измяна поради подкопаване на държавната сигурност, предаде Асошиейтед прес. Това се случи часове след като метежниците казаха, че са отворени за диалог с държавите от Западна Африка за изход от разрастващата се регионална криза.

Полковник Амаду Абдраман заяви снощи в ефира на националната телевизия, че военният режим „е събрал нужните доказателства, за да повдигне обвинение пред компетентните национални и международни власти срещу отстранения президент и неговите местни и чуждестранни съучастници

за държавна измяна и за подкопаване на вътрешната и международната сигурност на Нигер“.

Базум, който е демократично избраният президент на страната, беше свален от членове на президентската гвардия на 26 юли. Оттогава е под домашен арест заедно със съпругата и сина си в президентския дворец в нигерската столица Ниамей. Информацията е на БТА.

Близки до президента и членове на неговата Нигерска партия за демокрация и социализъм , казват, че президентското семейство гладува. Те твърдят, че семейството е лишено от ток и вода.

Снощи хунтата отхвърли тези твърдения и обвини политиците от Западна Африка и международните им партньори в организиране на дезинформационна кампания, за да злепоставят хунтата. В същото време нараства международният натиск върху военните да освободят и възстановят Базум на президентския пост.

АП припомня, че веднага след преврата Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) постави на военния режим в Ниамей седемдневен ултиматум да върне сваления държавен глава на власт, в противен случай ще приложи военна сила. След изтичането на крайния срок обаче не последваха действия от нито една от двете страни.

Миналата седмица ЕКОВАС постави силите си в „бойна готовност“, но все още не ясно кога и дали те ще влязат в Нигер.

Военните обвиниха Франция, че е обстрелвала военна база, френските власти отрекоха твърдението им. Те искат да прекратят концесиите на уран и злато, които се държат от френски фирми.

Всеки ден в Нигер има демонстрации в подкрепа на новата власт, а дори децата скандират „Долу Франция“, предаде АП.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви