Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

На фона на вниманието на света към контранастъплението на Украйна, Русия тихомълком започна нова офанзива в източната част на Украйна. Това пише американското издание The Hill.

Руската атака се провежда в Луганска област, като според анализатори има за цел да подкопае украинската контраофанзива. Тази операция е много по-малка (по размери) от зимната офанзива на Москва. Но руската офанзива може да окаже натиск върху Украйна по време на нейната собствена офанзива и да разсее вниманието ѝ.

Както се посочва в материала, в момента руските войски бързо са напреднали към Купянск, Харковска област. Той се намира точно до Луганск, и ако бъде превзет, това ще засили руския контрол над района. Градът беше превзет от Москва в първите дни на войната, преди украинските сили да го освободят миналата есен.

Анализатори от Центъра за стратегически и международни изследвания се съмняват, че Русия може да продължи напред. Но ако това се случи, ще бъде сериозен удар за Украйна в опасен момент. Украински официални лица потвърдиха, че атаките край Купянск се засилват.

Руската армия заяви през миналата седмица, че е „подобрила“ позициите си в Североизточна Украйна, където настъплението ѝ накара местните власти да евакуират хиляди цивилни. Местната военна администрация в харковския окръг Купянск заяви, че жителите трябва да изпълнят заповедта за евакуация или да подпишат документ, че ще останат на собствен риск.

fakti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви