Областният управител Пламен Янев настоява част от специализираната администрация на Министерството на туризма да бъде преместена в Бургас.

Мотивът му е, че на територията на Бургаска област е разположена по-голямата част от Черноморското крайбрежие и е по-ефективно контролните органи да бъдат на място.

„Постоянно получаваме сигнали и оплаквания. Хората искат бързи решения, но сега единственото, което можем да направим, е да ги препращаме по компетентност до Министерството на туризма. Считам, че е възможно структурата му да бъде променена така, че да има хора на място за бърза реакция“, аргументира се областният управител.

Днес Пламен Янев изпрати писмо до Министерството на туризма, в което предлага решение и на други „плажни“ проблеми, чрез изменения и допълнения в Закона за устройството на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), които да защитят интересите на туристите и бизнеса.

„Морският плаж е специфичен обект – основа на летния туризъм за страната с изключително висок обществен интерес. Налице е обществена нетърпимост и будна гражданска съвест към проблемите, доказателство за което са многобройните сигнали относно състоянието на плажовете, санитарно-хигиенното им поддържане и организирането на водноспасителните дейности“, посочва в писмото Пламен Янев.

Едно от най-важните предложения е почистването и поддържането на неохраняемите плажове да бъде предоставено на общината, на чиято територия са те. Към момента в Бургаския регион има 49 неохраняеми плажа, а всички морски общини получават 50% от концесионни такси и наеми на охраняемите такива.

Подобни предложения са отправяли и летовници, и представители на общински администрации, затова областният управител счита, че общините ще се справят по-добре със задължението да поддържат неохраняемите плажове и то следва да бъде вписано в закона.

Другите предложения на областния управител са свързани с промени в сроковете за подготовка и провеждането на търговете за отдаване на плажовете на концесия.

„Прекратяването на договорите и превръщането на плажовете в неохраняеми през летния сезон не трябва да се допуска, тъй като води до невъзможност да се обезпечат плажове с водно спасяване, медицинско обслужване и санитарно-хигиенно поддържане през сезона, а това ощетява туристите и бизнеса“, подчертава Пламен Янев в писмото.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви