Бойко в делото
Бойко в делото "Барселонагейт"

Разследването по „Барселонагейт“, по което бе поискан имунитетът на бившия премиер Бойко Борисов, вече е възложено на нов прокурор. Това съобщи пред журналисти градският прокурор на София Илиана Кирилова.

„В момента делото е разпределено на друг колега, който предстои да се запознае с материалите по него. Той трябва да прецени дали са събрани достатъчно доказателства по отношение на искания имунитет. Той ще реши какво трябва да бъде извършено понататък и дали е необходимо да се събират нови доказателства“. Това обясни Кирилова.

След отстраняването на Иван Гешев от поста Върховната касационна прокуратура и Апелативната прокуратура иззеха материалите по делото за проверка. То бе върнато в Софийска градска прокуратура. Междувременно наблюдаващият прокурор Стефан Христов бе отстранен от всички разследвания заради дисциплинарно производство.

Градският прокурор на София обаче не съобщи името на новия наблюдаващ.

Бившият обвинител №1 Иван Гешев внесе искането за сваляне на имунитета на Бойко Борисов в деловодството на 49-ото Народно събрание на 2 юни, а лидерът на ГЕРБ първоначално обяви, че няма намерения да се отказва доброволно.

Два дни по-рано бившата „Мис България“ Ивайла Бакалова, която бе определена като ключов свидетел по разследването за имота в Барселона, даде показания в прокуратурата и обяви, че е била заплашвана, но не се страхува за живота си. Бакалова сподели, че според нея в казуса има финансово престъпление.

Пред обвинението свидетелства и бившият шеф на „Лукойл“ Валентин Златев, който беше призован на разпит във връзка с делото „Барселонагейт“, тъй като малко след избухването на скандала къща в испанския град е продадена на местен бизнесмен, но основен акционер в дружеството продавач е служител на Златев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви