Бухалките на Стефани

Олимпийската шампионка от Токио 2020 Стефани Кирякова е дарила трикото и бухалките си на Олимпийския музей в Швейцария. Поводът е 8-ми август – две години от спечелването на първата олимпийска титла на българската художествена гимнастика. Тогава българският ансамбъл в състав Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траттс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова се изкачиха на най-високия спортен връх.

Стефани Кирякова

Така бургаското златно момиче остави първата българска гимнастическа следа в музея.

В леката атлетика още преди години го направи Стефка Костадинова. Под “арка” от несчупения все още рекорд на Стефка Костадинова минават всички гости в Музея на олимпийските игри в Лозана. Точно преди входа е поставена оригинална летва от сектора за висок скок с надпис за нашата атлетка и прочутите й 209 см.

„Празнуваме две години от покоряването на Олимпийския връх в Токио- най-високият връх в спорта! Две години, от както заедно с нас и целият свят повярва, че няма невъзможни неща!

Почти две години по-късно успях лично да оставя и първата българската следа в художествената гимнастика в Олимпийския музей в Лозана, Швейцария! Там дарих моето трико, с което излязох за последен път в Токио! Бухалките, с които изиграхме същото победоносно съчетание и едно голямо българско знаме! Имах и честта да напиша кратко послание в Златната книга на дарителите – Олимпийски шампиони!

Благодарна съм на Бог за тази победа! Благодарна съм Му и за всички хора, които бяха до нас в пътя до върха! За моето семейство, което винаги е до мен! Благодарна съм за момичетата, с които постигнахме този исторически успех!

08.08.2021г.“, написа Стефани Кирякова – олимпийска шампионка от Токио 2020.

Разположена на три етажа, в музея има изложени над 10 000 експоната, което го прави най-големия архив на олимпийските игри.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви