Персеиди
Падат звезди

Метеорният дъжд Персеиди, най-добрият за годината, ще достигне своя пик в събота, 12 август, с очаквани 40 метеора на час. Персеидите са един от най-плодотворните метеоритни дъждове и тази година условията са идеални за наблюдение на фойерверките.

Скоростта на този дъжд в час може да достигне 100 метеора в час в добри години и макар че този път може да не достигне толкова висока стойност, Луната няма да пречи на доброто шоу, както беше през 2022 г., тъй като е в намаляващ полумесец. Според НАСА хората в Северното полукълбо би трябвало да могат да видят около един метеор на всеки две минути.

Най-добрият начин да ги видите е тъмно, ясно небе и известно време, за да могат очите ви да се приспособят към тъмнината (така че никакви екрани на телефони). Въпреки че метеорите изглежда се излъчват от съзвездието Персей, което изгрява на североизток, те могат да се видят във всяка посока. Хората от другата страна на екватора имат по-голям шанс да видят Акваридите от южната делта, въпреки че пикът им беше преди почти две седмици.

Метеоритните дъждове са разпръснати фрагменти от комети или астероиди, които са останали на пътя на Земята, докато тя се движи по своята орбита.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви