DCIM104MEDIADJI_0015.JPG

При редовното проучване на крепостта Русокастро е открита ценна монета – сребърен грош на Изабела дьо Вилардуен, княгиня на Ахая и Морея, херцогиня на Торес, кралица на Сардиния и титулярна кралица на Солун.

Монетата е с изключително високо качество. Подобни монети, известни и като „торнезета“, не са чак толкова редки; така се откриват в Южна Тракия и Родопите, а цели 22 са открити и в крепостта Русокастро. Такива са открити и в Созопол и Ахтопол.

В случая монетата е особено ценна, понеже попада в редките емисии, отсечени при Изабела дьо Вилардуен в столицата на Морея – град Кларенсия. 

Самата Изабела е с изключително динамична съдба. Родена в семейството на Гийом II дьо Вилардуен – княз на Ахая, в п-в Пелопонес в днешна Гърция. 

През 1271 г. се омъжва за Филип Анжуйски, син на краля на Сицилия Шарл Анжу; след смъртта му сключва брак с Флоренц дьо Ено, брат на графа на Холандия и Зеландия Ян II , и конетабъл на Неаполитанското кралство. Бракът е сключен през 1289 г., след което двамата младоженци веднага отиват в княжеството Ахайа. Именно тогава започва отсичането на парите, един от които е открит при Русокастро. За трети път Изабела се омъжва през 1301 г. за Филип IСавойски – стопанин на Пиемонт.

Откритата монета, с която монетите на Ахая в Русокастро вече са 23, потвърждаваща динамичните връзки между Североизточна Тракия и южното Черноморие с Пелопонес, и специално с княжеството Ахая, между 1263 и 1303 г., когато крепостта Русокастро и изобщо тази част на Балканите е отново във византийско владение. 

Предстои обяснението за тези тесни контакти тепърва, но бургаските археолози, извършващи разкопките, вече са поставили за цел да разрешат този проблем.

Сред останалите находки, открити до този момент, са монети на цар Иван Александър и на някои византийски императори, железен боен нож, железни инструменти и др.

Разкопките на българския средновековен град Русокастро се финансират от Община Камено и Министерството на културата на Република България, и се изпълняват от Регионален исторически музей – Бургас.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви