ФИБА къп

Вицешампионът на България по баскетбол – отборът на „Черноморец“, ще се изправи срещу отбори от Финландия и Швеция в квалификациите за ФИБА Къп. Бургаският тим попадна в група D. Съперници на „Черноморец“ ще бъдат финландският „Катая Баскет“ и шведският „Бурос Баскет“. Играе се всеки срещу всеки. Домакин на турнира е Финландия. Мачовете са на 3, 4 и 5 октомври.

Според регламента в седемте квалификационни турнира ще участват общо 22 отбора. Само победителят в групата продължава напред в турнира.

Воденият от треньора Васил Евтимов отбор на „Черноморец“ направи много силен сезон, като стигна до финал срещу „Балкан“ и за първи път в своята история стана вицешампион на България.

Ако „акулите“ спечелят квалификацията във Финландия, ще попаднат в група на редовния сезон с „Орадя“- Румъния, „Легия“ Варшава – Полша и загубилия четвъртфинала в Шампионска лига между „Левице“ – Словакия и „Ларнака“ – Кипър.

„Орадя“ и „Легия“ участват и в квалификациите за Шампионската лига и ако някой от тях се класира за груповата фаза, мястото му ще бъде заето от така наречения „щастлив губещ“.

Теоретично и „Черноморец“ може да се класира като такъв при положение, че не спечели квалификационния турнир за ФИБА Къп във Финландия и се освободят квоти от участниците в ШЛ, което може да прати нашите в съвсем различна група на редовния сезон.

„Балкан“ вече е наясно с противниците си в редовния сезон на ФИБА Къп през 2023/2024. Шампионите на България ще бъдат в група със „Спортинг“ (Португалия) и „Алба Фехервар“ (Унгария). Третият съперник ще стане ясен на по-късен етап, а това ще бъде победителят от квалификацията в Кьорменд (б.а. – Кьорменд/Анортозис/Бней Ерцлия). 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви