Приемането на закони, които не се съгласуват с правителството, създава рискове. Хубаво е подобни решения да се съгласуват с Министерския съвет, а в случая с Росенец това не беше направено, което създава рискове. Това каза в интервю за телевизия „България он еър“ премиерът Николай Денков.

Той имаше предвид решението на депутатите „Лукойл Нефтохим“ да върне на държавата пристанище „Росенец“, което сега ползва на концесия. „Най-добрият вариант е да си върнем „Росенец“, но и „Лукойл“ да продължи да работи нормално.

Вече има разговори с тях с идеята, че може да се стигне до нормално, взаимоизгодно споразумение. Иначе се влиза в една неприятна и дълга процедура, която може да създаде рискове за цените на горивата“, поясни Денков.

По повод твърденията, че вече седем месеца „Лукойл Нефтохим“ не изпълнява задължението си да внася в специален фонд част от печалбата, формирана от това, че получи разрешение да работи с руски петрол, премиерът обясни, че нарушение няма, защото служебното правителство, а вече и редовното, не са изпълнили едно от условията.

Става дума за това да се приеме механизъм за отчитане на разликата в цената от ползването на руски и неруски нефт. „Няма как да обвиняваме Лукойл, като не е изпълнено заложеното.  Освен това тези пари няма да отидат директно за намаляване на цената на колонката“, допълни Денков, като директно атакува депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Народният представител неведнъж обясни, че ако „Лукойл“ внася в бюджета част от печалбата, формирана от дерогацията, това директно ще доведе до поевтиняване на горивата.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви