Оставете търговията да се развива свободно. Обвържете валутата си с щатския долар. Съобразете външната си политика с тази на Америка.

САЩ и техните западни партньори написаха тези икономически правила, които са крайъгълен камък на световния ред, господстващ след Втората световна война. Сега развиващите се страни, често наричани „Глобалния юг“, тихо ги преразглеждат.

Глобалният юг вижда шанс да определи своето собствено бъдеще.

Нирупама Менон Рао, бивш външен министър на Индия, посочва, че страната ѝ разпространява цифрови плащания в развиващите се страни. „Общуването на Индия със страните от Глобалния юг е успешно“, заяви някогашният посланик в САЩ пред телевизия Bloomberg през юни.

Развиващите се страни настояват да контролират ресурсите си, променяйки реда на отношенията от колониални времена, отчасти като настояват за фабрики в собствените си страни. Гана се присъединява към Намибия и Зимбабве като се готви да забрани износа на литий, който е от съществено значение за електромобилите. Индонезия забрани експорта на никелови руди.

Аржентина, Бразилия, Чили и Индонезия приветстват инвестиции в заводи за батерии за електрически превозни средства от Китай, а не от САЩ. „Не можем все да продължаваме да ви се молим „, заяви през май Лухут Панджайтан, индонезийски министър на инвестициите. „Може да ни се сърдите, че търгуваме с други държави, но ние трябва да оцелеем“.

По време на посещението си в Китай през април бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва попита „кой реши, че доларът“ трябва да бъде всесилен. Банката на Тайланд говори за нови планове за диверсификация на валутната си кошница, която използва за определяне на стойността на бата, така че той да бъде по-малко обвързан с долара.

Индонезия укрепва пазарите на местна валута, тъй като регионалните съседи създават системи за дигитални разплащания, намалявайки необходимостта от долара при ежедневните покупки. В Африка се обсъжда създаването на обща валута.

Като се добави и геополитическият компонент, държавите вече не избират страна в битките между Запада и Русия или САЩ и Китай. През февруари тридесет и две държави се въздържаха от гласуване на резолюцията на ООН с искане Русия да се изтегли от Украйна.

„Поведението на великите сили разочарова много хора от Глобалния юг“

Лидери като министър-председателя на Бангладеш Шейх Хасина и министъра на финансите на Филипините Бенджамин Диокно звучат така, сякаш четат по сценарий, когато обясняват неутралитета си с разновидности на думите „ние сме приятел на всички“. През юни, когато китайски плавателен съд едва не предизвика американски военен кораб в Тайванския проток, азиатските министри на отбраната на срещата на върха в Сингапур просто подчертаха избягването на конфликти.

Поведението на великите сили разочарова много хора от Глобалния юг: провалът с тавана на дълга и по-нататъшното политическо объркване в САЩ, заплахите на Китай и Брекзит в Обединеното кралство.

Резултатите от проучването на Pew Research Center показват, че неблагоприятните възгледи за Китай достигат исторически връх. Но САЩ не успяха да се възползват от намаляващата популярност на китайския президент Си Дзинпин.

„Си Дзинпин беше божият дар за изграждането на съюзи на САЩ в Азия“, казва Ашли Телис, бивш високопоставен служител на Държавния департамент, който сега работи във Фондация „Карнеги“ за международен мир.

Според бившия търговски представител на Америка Майкъл Фроман, САЩ едва ли са предложили убедителна алтернатива. „Те все още не разбират нашата визия за бъдещето“, каза той през юни в подкаста Stephanomics на Bloomberg. В отговор Глобалният юг реши да предложи своя собствена визия.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви