„Ако Украйна признае Косово, тя ще изгуби всичко, което е имала“, заяви сръбският президент Александър Вучич, цитиран от N1.

По-рано Олександър Мережко, председател на Комисията по външна политика в украинския парламент заяви, че във Върховната рада на Украйна има народни представители, които подкрепят признаването на косовската независимост и направи предложение за откриване на бюро за връзка с Прищина.

Хърватският вестик „Index” пише, че тази стъпка на Вучич е следствие от писмото, което група представители на САЩ, ЕС и Великобритания изпрати в края на миналата седмица до основните западни дипломати. Към последните беше отправено искане да осъдят публично Сърбия за опитите ѝ да наруши демократичните избори в Косово, припомня БГНЕС.

Олександър Мережко, председател на Комисията по външна политика в украинския парламент, също постави своя подпис под призива за преразглеждане на политиката спрямо Белград и Прищина.

Вучич каза в отговор на инициативата, че „Бог е свидетел“ на усилията му да привлече внимание към проблемите, които имат сърбите в Черна Гора и, че е определян като дестабилизиращ фактор „само защото не желае да признае Косово за независима държава“.

„Създавам нестабилност в региона, тъй като се застъпвам за правата на сърбите в Република Сръбска, Босна и Херцеговина и Черна Гора. Ако това е моята грешка, то аз се гордея с нея“, каза той.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви