РИОСВ – Бургас, съвместно с представител на кметството на с. Лозенец, издирват изгубен сервал в района на населеното място.

Екипът е бил напълно оборудван за залавяне на животното и обходи района, но то не беше намерено.

Собственичката на животното предостави снимки на Европейски паспорт за домашни любимци, в който то е вписано като порода Савана F3, което означава, че е трето поколение хибрид.

Тази порода е международно призната и е хибрид между сервал и домашна котка. Видно от снимката на паспорта, животното е трайно маркирано с микрочип със съответен номер, оригиналът на паспорта според собственичката е в Пловдив.

Затова й е дадено предписание да представи документацията на животното на 7 август 2023 г., понеделник, в РИОСВ – Бургас.

Даденото от инспекцията предписание не е изпълнено и на 8 август, вторник, екип на РИОСВ отново провери случая – собственичката не е открита, телефонът й е изключен и адресът необитаем.

РИОСВ – Бургас потърси съдействието на МВР и граничните власти за издирването на собственика на животното. МОСВ и регионалните структури на министерството не упражняват директен контрол при внос и преминаване през граница на животни.

За изясняване на вида/породата на животното МОСВ изпрати запитване до компетентните власти в Нидерландия.

Резултатите от проверката са важни с оглед установяване на законовия статут на животното, тъй като Законът за защита на животните забранява вноса, придобиването, продажбата, притежаването и отглеждането на екземпляри на диви котки от частни лица.

В зависимост от вида/породата на животното и след като бъде намерено, следва да бъдат предприети съответните действия, а именно: ако е сервал, животното подлежи на конфискация, а собственикът на глоба от 1000 до 2000 лв. Ако се установи, че животното е савана котка, тази порода не попада в тази регулация.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви