Предстоящ акцент във фестивалната програма „Опера на светилището“, осъществявана за четвърта година от Държавна опера – Бургас, в партньорство с Община Приморско, е спектакълът на шедьовъра от Джузепе Верди „Набуко“.

След безспорния успех на първото заглавие от фестивала – „Самсон и Далила“ /на 5 август/, сред естествения декор на тракийското свещено място Бегликташ ще бъде представено друго обичано оперно заглавие, което ще остави трайни емоционални следи в спомена на щастливците, които ще имат възможността да съпреживеят магичното съчетание на природа и музика.

Като своеобразен химн на сливането на Природа и Музика ще прозвучи знаменитият „Хор на евреите“, когато сякаш и земните сили притихват, за да дадат израз на небесната мелодия.

Под диригентската палка на гост-диригента – проф. Ивайло Кринчев, ще бъде осъществена вълнуващата нестандартна среща с героите на Верди. Режисьор на внушителните постановки от фестивалната програма, адаптирани за откритата сцена на светилището, е доц. д-р Александър Текелиев. Асистент-режисьори са Лина Пеева и Петър Тихолов.

Диригент на хоровия състав е Александър Чепанов, пластиката е дело на Галина Калчева. Костюмите на „Набуко“ са дело на Чавдар Чомаков, концертмайстор е Христо Белчев. Заглавието от Верди бе представено с грандиозен успех по време на фестивала „Опера на светилището“ 2021 г.

На живописното пространство под звездите, в културно-историческото пространство на древното тракийско светилище, заредено с мистика и магнетизъм, във втората фестивална вечер /12 август, 20.30 часа/ отново ще бъде представен величественият спектакъл, носещ послания отвъд времето.

В ролите на драматичното заглавие, представящо тежката съдба на древните евреите, заточени във Вавилон и Йерусалим от вавилонския цар Навуходоносор, ще бъдат: баритонът Марян Йованоски – като Набуко, в ролята на Измаел – тенорът Яни Николов, Захария – Делян Славов, бас. Абигайл – сопраното Йоана Железчева, мецосопраното Йоана Кадийска дебютира в ролята на Фенена.

В образа на Върховния жрец влиза басът Костадин Мечков, Абдало ще бъде – Милен Динолов, тенор, в ролята на Анна – сопраното Нона Кръстникова. Мащабната постановка е с участието на оркестъра и хора на Бургаската опера.

Надяваме се природните сили отново да са благосклонни пред въздействието на музиката и нейната магична сила!

Организацията на мащабното културно събитие „Опера на светилишето“ е забележително добра – като подготовка на терена за спецификата на оперен спектакъл в природни условия, като извозване на гостите на събитието и осигуряване на оптимален комфорт за публиката сред сърцето на планината.

В организирането и реализирането на форум с подобен мащаб, би трябвало да се спомене и традиционно високото ниво на техническите служби, които по време на фестивала се грижат за обезпечаването на цялостната визия на спектаклите, съобразявайки се с трудния терен и спецификата на откритата сцена.

На изключително високо ниво е и логистиката от страна на Община Приморско, съобразена с нуждите на посетителите, за да им се осигури оптимален комфорт по време на спектаклите и преживяването под звездите на Странджа да остане незабравимо.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви