Водата е важна за нашето тяло

Жегата се завръща, а всички знаем колко важно е да хидратираме телата си в най-горещото време. Но как правилно да пием вода, за да сме здрави.

Ето препоръките на специалиста.

Пиенето на вода трябва да бъде по желание на тялото: нормата на ден трябва да бъде приблизително 30-40 ml на килограм тегло, като се вземат предвид изядените зеленчуци и плодове, обясни диетологът Жана Коробейникова.

Тя уточнява, че нуждата от вода зависи от много фактори, като храненето, температурата на въздуха и физическата активност през деня.

Нуждата от вода зависи от много фактори: дали имате температура, дали сте в сауна, дали сте преяли със солена храна, дали сте лежали цял ден на дивана и не сте ходили никъде. Само тялото ви знае от колко вода се нуждаете: вслушайте се в него и чувството на жажда, обясни специалистът.

Според Коробейникова 15-20 минути преди хранене трябва да изпиете чаша топла или гореща вода. Това ще нормализира киселинността и ще подготви стомашно-чревния тракт за предстоящото хранене.

Диетологът съветва да не се пие много вода преди лягане, за да не се сме подути на сутринта.

Диетологът Елена Богатова пък предупреждава за вредата от бикарбонатно-натриева магнезиево-калциева минерална вода при хипертония. Този вид минерална вода е противопоказана и при хронична бъбречна недостатъчност и сърдечни патологии.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви