„Днес има хора, които искат да пренапишат българската история. Има политици, които се свенят да изрекат имената на героите от Илинденско-Преображенското въстание, на българите, които искаха едно – свободна и обединена България. Тези политици няма да се запишат в българската история. Защото българската история и българските герои не разделят, те обединяват.“

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна в Бургас към гостите на концерт-спектакъла „Преображение Господне в Странджа – 1903“, организиран от сдружение „Пенсионерски клуб при Пристанище Бургас“.

„Имаме отговорност към децата ни и към техните деца – да познават българската история, да не робуват на приказки за геополитически интереси, защото няма такъв интерес, който да успее с цената на поругаването на собствената ни история. Само така можем да бъдем по-силни и независими като народ и държава“, подчерта вицепрезидентът.

В приветствието си Илияна Йотова изтъкна, че Илинденско-Преображенското въстание е общобългарско въстание, продължение на национално-освободителните битки на българския народ, който от „Паисий и българското Възраждане въстана срещу своя вековен поробител“.

„Преди 120 години обикновени българи дръзват да се изправят срещу една вековна империя и срещу кроежите на Великите сили, които не искат тук на Балканите да има голям, обединен и силен народ. Илинденско-Преображенското се готви дълго и макар да не постига желания успех, за пореден път събужда Европа за злочестата съдба на българския народ, обединява българите във вече освободената част на родината да помогнат за българското единение. Общобългарската революция от Илинден и Преображение е борба за българския идеал за свобода и обединение на всички българи – от Тракия, Мизия и Македония“, заяви вицепрезидентът.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви