Посолството на България в Атина осъди поведението на българина, който бе задържан в Кавала, след като свалил гръцкото знаме на пристанището в северния гръцки град.

Поведението на въпросното лице по време на престоя му в Кавала на 4 и 5 август т.г. е абсолютно неприемливо и в пълно противоречие с отличните добросъседски отношения между България и Гърция, както и в контекста на членството на нашите две съседни и приятелски страни в Европейския съюз, заявяват в коментар за гръцката агенция АНА-МПА от българското посолство в Атина, предоставен на БТА.

Гръцки медии съобщиха вчера, че на пристанището на Кавала е бил задържан 35-годишен българин, след като свалил гръцкото знаме, издигайки българско знаме и крещейки: „Това е България“.

От посолството уточняват в коментара, че лицето е било задържано от гръцката полиция веднага след извършването на незаконното му действие на пристанището в Кавала.

След неговото задържане и разпит от полицията, то е било освободено от наблюдаващия прокурор при ясно определени условия. Нарушавайки тези условия, лицето е отпътувало с автомобил в посока България. На ГКПП Илинден-Ексохи лицето е било задържано от българските полицейски органи. След като му е проведен разпит от полицията, лицето е било освободено в условията на евентуални последващи полицейски или съдебни процедури, посочват от посолството.

Лицето има предишна присъда в България за управление на автомобил след употреба на алкохол, допълват от българското посолство в Атина.

Арестуваният мъж е участвал и преди в подобен инцидент.

35-годишният мъж заявил, че е член на българска екстремистка организация, която смята, че Кавала и околностите й не принадлежат на Гърция, а на България.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви