Булгаргаз осъди ТЕЦ-а на Доган
Булгаргаз осъди ТЕЦ-а на Доган

Булгаргаз осъди ТЕЦ „Варна“, където мажоритарен собственик е почетният председател на ДПС Ахмед Доган, за 36,5 млн. лева. Парите се дължат за доставки на газ. Още почти 1 млн. централата трябва да плати като неустойки за забавеното плащане. Както и – и над 1,5 млн. лв. разноски по делото, става ясно от решение на Окръжния съд във Варна. То не е окончателно и може да се обжалва.

Договорът е от 1 януари 2022 г. и е изтекъл на 1 януари 2023 г. Според него на всяко 5-о число на месеца се издава фактура за доставеното горива, а централата трябва да плати до 12-о число. След това има неустойка за всеки ден просрочка, пише „24 часа“.

В началото на тази година от „Продължаваме промяната“ подадоха сигнал в ДАНС заради дълговете на централата ва Варна. Сигналът бе мотивиран с това, че „Булгаргаз“ е структуроопределящо предприятие за енергетиката на страната, а ТЕЦ „Варна“ дълги години беше сред централите, на които се плащаше за т.нар. „студен резерв“.

На 5 март тогавашният служебен енергиен министър Румен Христов обяви, че ТЕЦ „Варна“ не работи заради задължения и се водели преговори за подписване на споразумение, с които дълговете д за газ да бъдат платени.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви