Пеевски: 5 години мандат за главния прокурор
Пеевски: 5 години мандат за главния прокурор

ДПС ще предложи мандатът на главния прокурор да бъде намален до 5 години без право да бъде преизбиран. Това обяви депутатът Делян Пеевски. В представения общ проект на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС се предвиждаше обвинител номер едно да има право на втори мандат.

От ДПС ще се съобразят с предложенията на председателя на гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“ Велислав Величков, стана ясно от думите на Пеевски:

„Величков го видях, че коментира за червената химикалка на ДПС, че е драскала Конституцията, такова нещо няма. Лично ние ще предложим да не председателства главният прокурор Прокурорския съвет (във ВСС), а някой избран от Съвета. Това е добра идея. И за мандатността – ние ще предложим да няма 2 мандата главният прокурор, а да бъде един мандат от 5 години. Наистина, като се замислим – щом ще махаме правомощията на главния прокурор, по-добре той да има по-кратък мандат – 5-годишен, и да не може да повтаря, за да не се задържа прекалено дълго един човек на поста“.

Пеевски категорично отхвърли критиките, че ДПС е наложило своите виждания за промените в Конституцията:

„Значи, нямаме никакви спорове, всичките предложения са на ПП-ДБ и на ГЕРБ, ние ги припознахме, единствено не се съгласихме за предложенията за кметовете, което ви го казахме. И те отпаднаха. Защото казахме ясно, че това няма да го подкрепим за двата мандата. Наблюдавам по медиите изказвания – на Величков, на г-жа Бориславова, че предложения са на ДПС. Няма предложения на ДПС, искам да съм ясен за това нещо – ние припознахме техните предложения“, коментира Делян Пеевски.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви