Папа Франциск призова Европа да „изгражда мостове“ за мир в Украйна в началото на петдневното си посещение в Лисабон по повод Световните дни на католическата младеж, предаде Франс прес.

Светият отец беше посрещнат с военни почести по-рано през деня в португалската столица, където се очакват един милион млади поклонници по случай това голямо международно събитие на Католическата църква.

Визитата на папа Франциск започна със среща с португалския президент Марсело Ребело де Соуза. „Ние сме младежта на папата!“, скандираха стотици вярващи, които чакаха 86-годишния Свети отец пред президентския дворец в „Белем“, биейки барабани и развявайки знамената на своите страни.

„Гледайки с привързаност към Европа и духа на диалог, който я характеризира, човек би могъл да я попита: накъде плаваш, ако не предлагаш пътища за мир, креативни пътища за слагане на край на войната в Украйна …?“, каза Светият отец в първата си реч, аплодирана от представители на властите и дипломатическия корпус, в културния център в квартал „Белем“.

„Плаваме по океана на историята в бурни времена и усещаме липсата на смели пътища за мир“, изрази съжаление папата аржентинец, който не спира да призовава за спиране на войната в Украйна още от началото на руската инвазия през февруари 2022 г.

В късния следобед Светият отец отиде в манастира „Жеронимуш“, известна сграда от 16-ти век на брега на река Тежу, за да се срещне с португалски духовници. Близо 80 процента от 10-те милиона жители на Португалия се определя като католици, отбелязва АФП.

Четвъртият папа, посетил тази страна, където вече беше през 2017 г., Франциск се възползва от възможността да засегне деликатния въпрос за педофилията в Църквата, шест месеца след публикуването на шокиращ доклад от комисия от експерти.

Светият отец спомена за „разочарованието и гнева, които някои изпитват към Църквата, понякога поради нашите лоши дела и скандалите, които са обезобразили нейното лице“.

Според него тези скандали „налагат смирено и постоянно пречистване, като се започне от това вика и болката на жертвите, винаги да се приемат и изслушват“.

По-късно през деня Франциск се срещна и с жертви на сексуални посегателства на духовници, предаде Асошиейтед прес. Понтификът разкритикува членовете на католическата йерархия в Португалия за техния отговор на дълго премълчавания скандал, който според него е опорочил Католическата църква и е допринесъл за отблъскването на вярващите.

Ватиканът съобщи, че Светият отец се е срещнал с 13 жертви в посолството на Ватикана, като разговорът им е продължил повече от час. Те са били придружени от църковни служители, отговарящи за програмите за закрила на децата.

По данни на разследването, проведено по искане на португалските епископи, най-малко 4815 непълнолетни са станали жертва на сексуално насилие от страна на свещеници от 1950 г. насам, действия, прикривани от ръководството на Църквата по „системен“ начин.

Реакцията на португалските епископи на констатациите в експертния доклад обаче в някои отношения задълбочи проблема, отбелязва АП.

Преди резултатите от разследването да бъдат оповестени, португалските църковни служители настояваха, че има само няколко случая на сексуално насилие над деца. След публикуването на доклада епископите първоначално отказаха да отстранят от служба посочените извършители на насилие и заявиха, че ще обезщетят жертвите, само ако съдът им наложи това.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви