Започват изплащ6ане на обезщетения за майчинство
Започват изплащ6ане на обезщетения за майчинство

НОИ днес започва изплащането на паричните обезщетения за отглеждане на дете до 2-годишна възраст за месец юли. Те са в новия размер от 780 лв. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Същите ще са обезщетенията на бащите, които ползват отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст. Обезщетенията при неизползване на допълнителния платен отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст ще се изплатят в размер на 390 лв.

На осигурените лица, получили поне едно плащане за периода от 1 януари до 30 юни 2023 г., ще бъде извършено доплащане до новия размер на паричното обезщетение за отглеждане на дете. То ще е за полагащите им се месеци и дни в зависимост от хипотезата и периода на получаване. Това съобщиха от НОИ. Общият брой на тези лица е 54 093. От тях 46 058 са хората, които са получавали пълния размер на обезщетението за отглеждане на малко дете. Върналите се на работа преди изтичане на втората година и съответно получаващи половината от 780 лв. са 7993, а бащите, възползвали се от възможността за отглеждане на дете до 8-годишна възраст – 42. Сумата, която ще бъде доплатена на всички правоимащи, е 13 435 199,07 лв.

Паричните обезщетения, които не са за пълен месец, ще се изплащат, съответно – доплащат, пропорционално на работните дни от месеца.

Увеличеният размер на паричните обезщетения бе приет в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2023 г.

Законът за държавния бюджет за 2023 г. влезе в сила от 1 август, след като беше обнародван в „Държавен вестник“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви