Китайският зодиак на елементите
Китайският зодиак на елементите

Със сигурност знаете,че китайският зодиак има 12 зодиакални животински знака. Те са: плъх, вол, тигър, заек, дракон, змия, кон, коза, маймуна, петел, куче и прасе. Повтарят се на 12-годишен цикъл. Но има и съответен елемент, който може да ни даде още повече информация за годината и за нас самите? Например 2020 г. не беше само годината на плъха, това е годината на металния плъх! И така, какво означава, че 1989 г. беше годината на земната змия? Или 2002 г. беше годината на огнения кон? Нека да се задълбочим в теориите за елементите, какво означава всеки от тях и как можете да откриете кой елемент сте вие?

Какъв е произходът на китайските зодиакални елементи?
Има пет елемента на китайския зодиак: дърво, огън, земя, метал и вода. Те са извлечени от теорията за петте елемента – или Ву Син – философия, използвана за описване на връзката и взаимозависимостта между всички неща. Това учение е свързано с намирането на баланса и приемането на процеса. Когато една енергия нараства, друга отслабва. Всички елементи са взаимосвързани и няма йерархия.

Китайският зодиак не е единствения плод на тази теория.

Тя формира основата и на други източни традиции като фън шуй, холистична медицина, акупунктура, гадаене и бойни изкуства.

В западната астрология има подобна концепция за четири елемента – земя, въздух, огън и вода, първоначално описана от Платон. Тези идеи около елементите и как те се отнасят, са в основата на причината, поради която наричаме огнения знак значителен, а водния знак чувствителен. Без единия елемент (или тип) другият елемент не съществува. Никой не е по-добър или по-лош от другия и всички играят взаимно. В крайна сметка целта е хармонията. Всички астрологични архетипи, произхождат от тук.

В теорията за петте елемента взаимодействието между елементите едновременно създава и разрушава енергията. Когато елементите взаимодействат, подобно на противоположните страни на символа ин-ян, напредъкът (независимо дали е положителен или отрицателен) е неизбежен.

Цикълът на Петте елемента върви в определен ред и може да бъде запомнен чрез отбелязване на различните процеси на създаване и унищожаване чрез тях.

Създаващите (генеративни) взаимодействия са:
• Дървото разпалва огън
• Огънят създава Земята
• Земята държи метала
• Металът носи вода
• Водата храни дърво

Взаимодействията за унищожаване (преодоляване) са:
• Огънят топи Метала
• Металът разцепва Дърво
• Дървото разделя Земята
• Земята поглъща Вода
• Водата потушава Огъня

В теорията на петте елемента създаването и унищожаването са допълващи се процеси, при които крайната цел е хармонията.

Какво означават китайските зодиакални елементи?
Тъй като всички елементи работят заедно, всеки от тях има различни приоритети и хората, родени под определени типове елементи, имат различни личностни черти. Успешният екип се нуждае от всички части на пъзела: хората родени под знака на дърво са визионери, човек под знака на огъня е с приключенски дух, миротворецът е под знака на земята, строгият човек е под знака на метала, артистичният човек е роден под знака водата.

Не забравяйте, че всеки елемент е само една част от пъзела (който включва и зодиакалния знак за всяка година).

Някои елементи резонират повече с определен зодиакален знак – като дърво със заек и петел с метал. Нека да влезем в подробностите за всеки, за да можете да определите кой сте вие. Не забравяйте да имате предвид и вашия китайски зодиакален знак, тъй като това добавя още един слой, за да разберете как елементът работи за вас.

Дърво: заземени визионери
Хората, родени през дървените години, са търпеливи, състрадателни и разбиращи. Подобно на обширните корени на мощно, древно дърво, тези хора са мъдри отвъд годините си. Винаги обаче растат още. Хората от дърво са толкова топли и общителни, колкото и стабилни и практични. Дърветата изпращат съобщения помежду си чрез подземната си мрежа от корени, а също и за хората родени под елемента на дървото, комуникацията и растежът вървят ръка за ръка.

Тъй като те са толкова фокусирани върху разширяване и възможности, дървесните видове могат да станат прекалено конкурентни или обсебени от постижения заради самите постиженията. Когато са твърде фокусирани върху победата, те могат да се натрапят и да не зачитат границите на другите. Визията им е силна, но не бива да пречи на напредъка на другите хора!

Хората родени под елемента дърво са отлични плановици и вземащи решения

и често са свързани с изключително мъдри създания като совите. За да се преборят със склонността си да работят и дори да прекаляват, те трябва да се занимават с редовни упражнения (нещо за изграждане на мускули или йога, или пилатес) и да си почиват много.

Асоциации за дърво
• Цвят: зелен
• Сезон: Пролет
• Планета: Юпитер
• Символ: Дракон
• Климат: Вятърничав
• Зодия: Тигър, заек

Ако последното число в годината на вашето раждане е 4 или 5, тогава вашият елемент е дърво. Последни дървесни години: 1974, 1975, 1984, 1985, 1994, 1995, 2004, 2005, 2014, 2015

Огън: търсачи на приключения

Китайският зодиак твърди, че родените през годините под знака на огъня не могат да не преследват приключения.

Творчески и упорити, тези хора са просто дълбоко запалени по живота. Хората на огъня са изключително мотивирани и щом искрата им се запали, те няма да спрат, докато не осветят цялото село … или докато не изгорят цялото село. И освен ако не искате да бъдете погълнати от пламъка, абсолютно няма да им попречите!

Тъй като те работят със страст, те са търсачи на силни усещания, които лесно се отегчават, ако това, което правят, стане твърде повтарящо се или ежедневие. Те не се справят добре в работна среда, където всеки ден е един и същ. Свободната практика определено е по-добра за тях, отколкото да работят завинаги в една и съща компания. Хората под знака на огъня ще оставят работа или връзката си, ако нещо по-вълнуващо привлече вниманието им. Спонтанността е техният любовен език.

Тъй като се нуждаят от постоянна стимулация, хората от огъня могат да страдат от безпокойство и безсъние, ако не регулират нервната си система. Те се разгарят. За да се охладят, трябва да се наслаждават на пейзажи на дълги разходки и да бъдат супер бдителни за това да останат хидратирани!

Огнени асоциации
• Цвят: Червен
• Сезон: лято
• Планета: Марс
• Символ: Феникс
• Климат: горещ
• Зодия: Кон, змия

Ако последното число в годината на вашето раждане е 6 или 7, тогава вашият елемент е огън. Последни огнени години: 1976, 1977, 1986, 1987, 1996, 1997, 2006, 2007, 2016, 2017

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви