Кольо Колев: Иде нова политическа криза
Кольо Колев: Иде нова политическа криза

Според социологията ние навлизаме в нова политическа криза. Това каза в аудиокаста на „Фокус“ „Това е България“ Кольо Колев, собственик и директор на социологическа агенция.

„Предишната политическа криза, която беше основана на това, че партиите не могат да намерят консенсус  да съставят правителство. Сега те намериха този консенсус, съставиха правителство. Но този консенсус влиза пък в остро противоречие с желанията на обществото. Както по отношение да кажем на Украйна, така и по отношение например на референдума за еврото. Включително и – по отношение на приемането на самото евро. Ако щете дори и други неща,

като атаките срещу президента, който е най-популярната фигура от политиците“, добави Кольо Колев.

Според него, се получава остър дисонанс. Той е между това, което хората искат и смятат, че е правилно, и това, което политически управляващият елит предлага. Огромната маса от хората казват, че трябва референдум за еврото, политическият елит казва „Вие сте глупаци! Гледайте си работата, не ги разбирате тия работи, няма да има референдум“. Хората казват „Не щем евро“, другите казват „Еее, сега така го направихме тоя бюджет, че всичко ще цъфне и ще върже и сме готови за еврото“.

По отношение също оръжието за Украйна и всички тези неща – хората казват „Чакайте, трябва да седим максимално дистанционно от всичко това, не да подкрепяме Украйна, не да подкрепяме Русия, а да бъдем максимално дистанцирани в този конфликт“. Вместо това, управляващият елит казва: „Ето тук трябва да се наредим от правилната страна на историята и колкото се може, даже и това, което не можем, да го дадем в името на войната“.

„Всичко това нещо създава огромно напрежение между управляващото политическо мнозинство и масовите настроения в обществото. Разбира се, всичко това – на фона на нарастващите притеснения за това къде върви светът и къде върви Европа. Определено само за три месеца процентът на хората, които се страхуват, че светът все повече и повече се приближава до нова световна война, се е увеличил с 16% и в момента това са половината от населението на страната.

Виждаме рязък спад при доверието към коалицията „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“. Тяхното правителство се оценява изключително негативно,

още повече, имайте предвид, че това е едно ново правителство“, добави Кольо Колев.

По думите му, обикновено всяко ново правителство започва с много по-висок процент на доверие и надежда, въплътена в него. В случая само 20% от хората декларират такава надежда, а голямата част, 40 и няколко процента, казват „Абе, не, не е това нещо правителство, да си ходи“. Имаме драстичен спад при „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“, които вече се намират само на 2,5% пред дишащите им във врата „Възраждане“, които ясно печелят от своята опозиционност. Виждаме очевидна реанимация на „Има такъв народ“, също вероятно на базата на острата им опозиционност. Така че картината е различна и тя не показва нещо трайно, а обратното.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви