Да идва септември, че не се трае
Да идва септември, че не се трае

Безрадостна е съдбата на медиите през август. Парламентът е разпуснат, прожекторите в студията на политическите предавания са угаснали. А партийните герои поемат към морета, провинция, чужбини или просто на майната си. Да. И всичко това при условие, че 80% от новинарския поток представлява препредаване на думи, които някой от тях някакси е изрекъл.

Цитиране на главно празни и неумни приказки от главно отблъскващи или просто безлични люде. Цитиране в условия на абсолютна девалвация на стойността на думите.

Преди появата на покъртителното явление Бойко Борисов, оставил неоценимо наследство в родния политически фолклор, за една недобре артикулирана сричка се искаха оставки. Някои дори ги подаваха. А днес вече няма абсолютно никакво значение кой какво казва. Нищо че с това се пълнят медиите – тонове думи без стойност.

Вербален водопад, който потъва в бездната на безразличието. Или се изпарява малко по-бавно, след като с него се изжабурят скучаещите потребители на великата мрежа. Останалото съдържание на медиите се определя от волята на съдбата и човешката алчност или глупост – катастрофи, природни бедствия, насилие, престъпления от корист и пр. проявления на тъмната наша страна.

Покъртителните дебати около пилона на Рожен и изнасилената глупотевина с националния празник бяха пометени от зверството в Стара Загора. Цинично погледнато – манна небесна за медийното братство при цялото нямане. Журналистите щяха да се умиляват от спасени щъркелчета и сърнички. Щяха да се „гневят“ как ни дерат на родното Черноморие, прилагайки касови бонове. И да описват напоително кой кого напердашил за чадър на плажа. А медийните босове да следят трафика с погледа на клетник, току-що хванал съпругата си с трима пожарникари от календар в семейното ложе.

Е, как да не жалим за „онуй момиче с големите джуки“, както трогателно една съседка описа липсващата популярна водеща на политическо предаване. Направо осиротяхме. Да идва септември, че не се трае.

Милен Ганев

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви