Адв. Владислав Величков
Адв. Владислав Величков

Прокурорът, присъствал на първоначалната мярка за неотклонение на Георги Георгиев, сам е поискал обвиняемият да бъде пуснат на свобода. Това каза адв. Владислав Величков.

Той коментира случая от Стара Загора, който изкара на протест хиляди граждани в няколко града на страната. Според адв. Величков прокурорът по делото се е съгласил с това, че става въпрос за лека телесна повреда. И поради това привлеченият като обвиняем трябва да бъде пуснат на свобода.

„Съдът е стигнал до извода, че деянието е извършено с особена жестокост. Съдът е можело да приложи текста от НК, че в този случай се явява престъпление от общ характер“, обясни адвокатът.

„Само за два дена избухна обществено недоволство.

Състоянието на съдебната система в България е такова, че тя работи доста избирателно, доста немарливо и по външна поръчка, било тя политическа или олигархическа“, коментира адв. Величков.

Той допълни, че поведението на магистратите от съда в Стара Загора е било такова, че те сякаш не са длъжни да обясняват действията си.

Според Величков в цялата съдебна система се е настанило „едно измамно спокойствие на магистратите, че могат да формират вътрешното си убеждение и отвъд закона и че решенията им не подлежат на коментар“. Той поясни, че едва днес се е появил протоколът от заседанието, на което е бил освободен Георгиев, което е близо месец след случая.

„Това, което се случва в Стара Загора, създава усещане за избирателно правосъдие. Едва след като приятелка на семейството алармира какво се случва, от съда започват да публикуват, което показва, че са гузни. Защо заседанието по мярката е било закрито? Защо няма прозрачност как се взимат решения в съда?“, попита юристът. По думите му общественият натиск е постигнал своя резултат.

„Изведнъж сега се сетиха, един месец по-късно, да изследват постовете му (на Георги, бел. ред.) във Facebook, да изследват закани, които са изпратени, за убийство. Защо не се сетиха преди един месец? Ако са се усъмнили в заключенията на експертизата, защо не са поръчали комплексна? Защото това може да се квалифицира дори като тежка телесна повреда. При нанасянето на тези удари, вероятно в резултат на безпорядък и афект в действията на извършителя, загубата на кръв не е ли била опасна за живота? Говори се за фрактура на носа, как това да не е средна телесна повреда?“, настоя адвокатът.

Величков допълни, че съдията е видяла, че Георги е бил осъден на пробация, което говори за рецидив, и в случая е имало основания за неговото задържане.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви