Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Само четири държави в света – Турция, Нидерландия, Бразилия и Мавриций, са приели всички препоръчани мерки против тютюнопушенето. Това съобщава Световната здравна организация, цитирана от Франс прес.

В нов доклад агенцията призовава страните да доразвият стратегиите си за намаляване на употребата на цигари сред населението. Те включват налагане на забрана за рекламиране на такива изделия, и повишаване на данъците върху тютюна.

Д-р Рюдигер Креч – директор на отделна СЗО за насърчаване на здравето: „Да не забравяме, че употребата на тютюн продължава да е една от най-големите заплахи за общественото здраве. 8 милиона и 700 хиляди хора умират от болести, свързани с тютюнопушене всяка година. Над 1 милион от тях са непушачи, изложени на тютюнев дим.

Тютюневата индустрия е мощна и находчива и приходите и влиянието й продължават да растат. Но можем да отвърнем на удара. Осем държави са само на една крачка от това да бъдат и те лидери по контрол върху тютюна: Етиопия, Иран, Ирландия, Йордания, Мадагаскар, Мексико, Нова Зеландия и Испания.“

По данни на СЗО степента в световен мащаб на разпространение на тютюнопушенето е спаднала от 22,8 процента през 2007 г. до 17 на сто през 2021 г., или с около 300 милиона пушачи. В доклада на СЗО се описва като неуспех твърде слабите регулации, отнасящи се до електронните цигари, в световен мащаб.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви