Българското бяло саламурено сирене
Българското бяло саламурено сирене

Европейската комисия одобри добавянето на българското бяло саламурено сирене в списъка със защитени географски индикации на ЕС. С днешното решение този традиционен български продукт влиза в листата на 1646 вече защитени земеделски продукти. Тази схема за качество се прилага към храни и вина, чийто произход се свързва с определено място на производство.

„Българско бяло саламурено сирене“ е ферментирал млечен продукт, произведен от пълномаслено краве, овче, козе, биволско или смесено мляко с добавка на закваски, съдържащи Lactococcus lactis subsp. lactis и Lactobacillus casei, както и симбиотични закваски от бактериите Lactoba-cillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, получени чрез подсирване с мая за сирене, преминали необходимата обработка, отлежали в саламура и са предназначени за консумация“. Това се казва в съобщението на Брюксел.

Миналата седмица българското кисело мляко беше включено в списъка на продуктите със защитено наименование по произход.

През 2021 г. България изпрати заявления за вписване на „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“ като Защитени наименования за произход (ЗНП) в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания на земеделски продукти и храни. Те бяха подадени от сдружение „Български традиционни млечни продукти“.

Схемата на ЕС за защитено наименование по произход предпазва от фалшифициране на продукти на европейския пазар. И позволява на производителите да продават продукцията си по-добре.

За да я присъди Европейската комисия изисква всяка част от процеса на производство, преработка и приготвяне да се извършва в конкретния географски регион. Храните, включени в схемата, имат право на специален етикет, който показва принадлежността им към схемата за качество.

България вече е защитила по европейските схеми за качество розовото масло, странджанският манов мед, горнооряховският суджук. Защитени са и 12 гроздови ракии, и 54 вина. Подадени за разглеждане от Европейската комисия са още две гроздови ракии, едно вино и странджанският билков чай.

Списъкът на всички защитени географски означения може да бъде намерен в базата данни eAmbrosia. Повече информация е достъпна онлайн на Quality Schemes и на портала GIView.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви