Владимир Путин

Русия е готова за всякакви сценарии, но не иска пряк военен сблъсък със САЩ, заяви руският президент Владимир Путин по време на беседа с журналисти в Константиновския дворец, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Путин визира инцидентите в Сирия.

„Винаги сме готови за всякакъв сценарий, но никой не иска това и по инициатива на американската страна навремето създадохме специален механизъм за предотвратяване на тези конфликти. Директно нашите ръководители на определени подразделения общуват помежду си, имат възможност да се консултират при всяка кризисна ситуация. Това показва, че никой не желае никакви сблъсъци“, каза Путин.

Контраадмирал Олег Гуринов, заместник-ръководител на руския Център за помирение на враждуващите страни в Сирия, съобщи, че от началото на тази година самолетите на водената от САЩ международна коалиция са извършили 23 опасни сближавания със самолети на руските Въздушно-космически сили (ВКС) в небето над Сирия, а безпилотните летателни апарати са нарушили безопасността на полетите в Сирия 340 пъти. Само на 27 юли изтребители на проамериканската антитерористична коалиция са нарушили сирийското въздушно пространство осем пъти.

Путин защити арестите в Русия на критични към управляващите хора по време на конфликта в Украйна. Той каза, че това е необходимо в рамките на руската офанзива в Украйна.

„Ние сме 2023 г. и Руската федерация е ангажирана във въоръжен конфликт с един съсед. И аз мисля, че трябва да се възприеме определено отношение към хората, които ни причиняват вреди вътре в страната“, заяви Путин по време на пресконференция в Константиновския дворец край Санкт Петербург.

„Трябва да не забравяме, че, за да успеем, в това число и в зона на конфликт, ние трябва да следваме определени правила“, продължи той.

Тези коментари той направи в отговор на въпрос на журналист от руския всекидневник „Комерсант“, който го помоли да каже какво мисли за арестите неотдавна на политолога Борис Кагарлицки и на режисьорката Евгения Беркович. „Тези хора бяха задържани заради думи, които те казаха или написаха, това нормално ли е?“, попита журналистът и направи паралел с чистката по време на Сталин през 1937 г.

Известният политолог, специалист по левицата в Русия, Кагарлицки, беше обвинен тази седмица заради „публични призиви към тероризъм“ и пратен в предварителния арест в Сивтивкар. Той публично бе изразил противопоставянето си на руската офанзива в Украйна.

Евгения Беркович беше арестувана в началото на май и обвинена във „възхвала на тероризма“ заради пиеса, която поставила през 2020 г., в която се разказваше историята на руски жени, вербувани в интернет, за да се омъжат за ислямисти в Сирия.

Путин заяви, че чува имената на тези двама души за първи път и не разбира наистина какво са направили или какво са им направили. Той допълни, че изказва само общо мнение по въпроса с арестите.

От началото на руската офанзива в Украйна и приемането в Русия на закони, забраняващи всякаква критична дума, някои независими руски медии бяха принудени да преустановят дейността си или да напуснат страната и много опозиционери заминаха в изгнание или бяха пратени в затвора.

Хиляди глоби и няколко тежки затворнически присъди бяха постановени срещу обикновени хора, както и срещу активисти, и интелектуалци в страната, припомня Франс прес.

Руският президент Владимир Путин нарече отхвърлянето от страна на Германия на ядрената енергия, въглищата и руския газ действия на „слабообразовани хора“, предаде ТАСС.

„Вижте какво правят слабообразованите хора в Германия. В продължение на десетилетия, на години, те плашат населението си с климатичните промени – случва ли се? Случва се. По какви причини? Антропогенно влияние, нещо друго. Антропогенно влияние вероятно има, но дали то е основното, или не? Да, никой не може да отговори правилно на този въпрос. Но започнаха да спират ядрената енергетика, започнаха да спират нашия газ, отказаха се от въглищата, но, слушайте, всичко не може да се синтезира от въздуха“, каза Путин в разговор с журналисти.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви