Рут Хандлър -
Рут Хандлър - "Майката на Барби"

В света на детските играчки една конкретна кукла е преминала през поколенията. И до ден днешен е емблематична фигура от попкултурата: Барби! Зад световния успех на куклата стои дръзката визия на една жена – Рут Хандлър.

Тя е една от най-популярните играчки в света. Обичана от всички, Барби сега е обект на нов филм на Грета Гервиг, превърнал се в блокбастър. Но знаете ли историята на създателката на Барби?

Завладяващата история на създателката на Барби Рут Хандлър
Родена на 4 ноември 1916 г. в Денвър, Колорадо, Рут Моско проявява творческите си способности още от ранна възраст. През 1938 г. тя се омъжва за Елиът Хандлър. Те заедно решават да започнат бизнес със създаването на детски играчки. През 1945 г. Елиът Хендлър и неговият съдружник Харолд Матсън (по прякор Мат) обединяват двете си имена. Така основат компанията Mattel.

Въпреки че официално не работи за Mattel, през 50-те години на миналия век именно на Рут ѝ хрумва идея. Идеята ѝ завинаги променя Mattel и индустрията за играчки.

Наблюдавайки как дъщеря ѝ Барбара си играе с хартиени кукли, Рут осъзнава, че пазарът на момичешки играчки е доста ограничен.

Тя намирала куклите от онази епоха за скучни. И смятала, че те не представят мечтите и желанията на въображаемите героини на малките момиченца. По време на едно пътуване до Германия тя открива куклата Bild Lili. Тази кукла е друг важен източник на вдъхновение за Барби. Предлагана на пазара за възрастни, куклата Bild Lili възпроизвежда женското тяло по-реалистично от предишните кукли.

Имайки предвид тази идея, Рут Хандлер проектира подобна реалистична кукла с пропорции за възрастни, с извивки и други женски достойнства, и представя своята кукла на екипа на Mattel. Въпреки резервите на съпруга си, Рут настоява и официално представя куклата, наречена Барби на името на дъщеря ѝ, на Панаира на играчките в Ню Йорк през 1959 г.

Това е успех за една нощ. Барби привлича вниманието на младите момичета по целия свят. С елегантния си гардероб, широкия набор от аксесоари и многобройните си стилни тоалети Барби позволи на момичетата да изследват различни стремежи и роли чрез своите кукли Барби, да развихрят въображението си. Барби олицетворяваше идеята за жена, която може да бъде всичко, което пожелае: от лекар до астронавт, от начална учителка до президент.

Благодарение на този успех Рут Хандлър доразвива гамата на Барби, като предлага транспортни средства, спортни аксесоари, дрехи и, разбира се, къщички за кукли. Mattel решава да развие гамата за момчета с мъжка кукла Кен – кръстена на сина на Хендлър – и така да разнообрази продуктите още повече. Благодарение на успеха на Барби и Кен Mattel се превръща в една от най-печелившите компании за играчки в историята, а куклите и техните герои стават истински културни феномени.

Вдъхновяващото наследство на Рут Хандлър

Наследството на Рут Хендлър не се ограничава само със създаването на Барби.

Тя е пионер в областта на маркетинга на играчки. Още през 50-те години на миналия век тя разбира значението на постоянните иновации, добавянето на нови продукти и вслушването в нуждите на потребителите. Този постоянен стремеж към иновации се пренася и в личния живот на Хендлър.

През 1970 г. Рут Хендлър е диагностицирана с рак на гърдата и ѝ е направена мастектомия. След операцията тя разказва за невъзможността да се намерят добри протези за възстановяването ѝ. С помощта на Пейтън Маси тя основава Ruthton Corp – компания, която произвежда продукти за протезиране на гърди, наречени „Nearly Me“.

Вдъхновяваща и всеотдайна жена, творчеството и иновациите на Хендлър често са засенчвани от фигурата на самата Барби. След създаването ѝ милиони деца, особено момичета, се идентифицират с куклата, която носи много различни шапки и има много струни на лъка. Доказателство за постоянната значимост на Барби в нашата култура?

Грета Гервиг пуска игрален филм, вдъхновен от прочутата кукла, който излезе на екран на 19 юли. Звездният актьорски състав включва Марго Роби (в ролята на Барби), Райън Гослинг (в ролята на Кен), както и Уил Ферел, Ема Маки, Симу Лиу и Кейт Маккинън.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви