Панайот Рейзи
Бившият кмет отрече да е извършилпрестъпление

Върховният административен съд окончателно потвърди решението на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) за установен конфликт на интереси на бившия кмет на Община Созопол Панайот Рейзи, заедно с наложената санкция от 160 000 лв., съобщиха от комисията.

“Обжалваното решение е валидно, допустимо и правилно“, постановяват в мотивите си върховните магистрати.

През 2021 г. Антикорупционната комисия установи конфликт на интереси за бившия кмет на Община Созопол Панайот Рейзи (мандат 2015 – 2019 г.). Производството е започнало по сигнал за това, че като кмет Рейзи е разходвал общински средства в полза на футболния клуб в града.

В писмено становище пред комисията той е посочил, че няма налице икономическа или политическа зависимост между него и спортния клуб, както и че не е получавал възнаграждение от членството си. Рейзи заявил също, че действията му са въз основа на взети решения от Общинския съвет, които той, като кмет, няма право да не изпълни.

В хода на проверката от КПКОНПИ е установено, че Панайот Рейзи е подписал лично шест преводни нареждания за 155 000 лв. Според комисията, обстоятелството, че кметът е и член на Управителния съвет и представляващ футболния отбор, налага извода за наличие на частен интерес по смисъла на закона за конфликт на интереси.

От КПКОНПИ допълват, че съдебните инстанции са потвърдили факта, че Рейзи е подписвал платежни нареждания за финансирането с публичен ресурс на местния футболен клуб, на който той самият е член на Управителния съвет и Председател на сдружението. Сумата, с която е ощетен общинският бюджет, е в размер на 155 000 лв.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви