Всички - на свободния пазар за ток
Всички - на свободния пазар за ток

Всички битови потребители трябва да започнат да купуват ток от свободния пазар от 2026 година. Това предвижда Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, предложен за обществено обсъждане от енергийното министерство. С него се регламентират стъпките за пълна либерализация на електроенергийния пазар. И се въвеждат дефиниция и критерии за енергийна бедност.

Със законопроекта се предвижда пълна либерализация на пазара на едро на електроенергия до края на тази година. Но битовите потребители могат да останат на регулиран пазар до 2026-та. Разработените предложения въвеждат дефиниция и критерии за енергийна бедност за домакинствата. Както и – приоритетно третиране на тези потребители при финансиране на проекти за енергийна ефективност.

Кое домакинство се определя като енергийно бедно или уязвимо се решава по критерии, условия и ред, определени в наредба. Тя ще се приеме от МС по предложение на министрите на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството и на труда и социалната политика.

В оценката на въздействието, съпровождаща законопроекта, се посочва, че с пълната либерализация на пазара на електроенергия и премахването на регулирани цени за крайните клиенти и съответно на пазара на едро на ток, цените ще се образуват на пазарен принцип. А това може да доведе до повишаване на цените за битовите потребители на ток.

За смекчаване на този ефект ще бъдат предвидени срокове за поетапно премахване на регулираните цени и мерки за защита на енергийно бедните и уязвимите клиенти. Това се посочва още в документа. Освен това законопроектът предвижда прекратяване на ролята на НЕК като обществен доставчик. Както – и премахване на квотите на производителите за регулирания пазар.

В съответствие с регламента, допускащ намеса на държавите за справяне с високите цени на енергията, законопроектът предвижда още, че регулираните цени за бита могат да се определят и под себестойност в периода на криза. В тези случаи разходите на крайните снабдители и търговците подлежат на компенсиране.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви