Хънтър Байдън
Хънтър Байдън

Синът на президента на САЩ Джо Байдън – Хънтър, днес не се призна за виновен по отправените му обвинения. Те са за укриване на данъци и притежание на оръжие. Това съобщиха световните агенции. Съдийката в Делауеър Мариeлън Норейка, която бе назначена от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, обяви, че има нужда от повече време да преразгледа неговото по-ранно споразумение с федералните прокурори. По силата на споразумението той можеше да избегне присъда по делото, свързано с оръжието, уточнява Ройтерс.

Както вече беше съобщено, според твърденията на прокурори Хънтър не е платил данъци върху доходи от над 1,5 милиона долара. Това е станало през 2017 г. и 2018 г., въпреки че е дължал над 100 000 долара. В отделно дело той е обвинен и в незаконно притежание на огнестрелно оръжие. И то – докато е в състояние на зависимост и употребява контролирано вещество, което е престъпление в САЩ.

Синът на Джо Байдън беше сключил сделка с федералните прокурори в щата Делауеър за предварително отклонение от съдебен процес по това обвинение.

По силата на тази сделка Хънтър възнамеряваше да се признае за виновен по обвиненията в укриване на данъци. В такъв случай казусът с оръжието – притежаваният в продължение на 11 дни през 2018 г. „Колт Кобра .38 Спешъл“, щеше да бъде изтрито от досието му.

Въпросното споразумение обаче отпадна. Защото федералната съдийка по делото му изрази притеснение от формулировката на тази част от сделката. Тя позволяваше на Байдън да избегне присъда по споменатото отделно обвинение, свързано с оръжието. Това се казва в публикация на репортер на „Блумбърг“ в социалната мрежа „Екс“ (досега известна като „Туитър“). „Момчета, мисля, че има смисъл да ви накарам да говорите повече“. Това са думите ѝ към адвокатите на Хънтър Байдън, цитирани от Асошиейтед прес.

Съдийката даде на защитата на Хънтър Байдън и на федералните прокурори срок от 30 дни да ѝ дадат обяснение. Въпросът ѝ е: защо трябва да приеме първоначалното извънсъдебно споразумение, пише БТА.

По информация на Си Ен Ен, Хънтър и федералните прокурори вече са стигнали до ново извънсъдебно споразумение.

То е по делото за укриване на данъци. В него има по-малко възможности за избягване на присъда по друго дело срещу него.

Според версията на Си Ен Ен първото споразумение се е провалило заради случай от различно естество – течащото разследване срещу Хънтър Байдън за нарушение на закона за регистрация на чуждестранните субекти.

Според новата сделка, в която има по-малко възможности за избягване на присъда, прокурорите могат да подведат под отговорност Байдън-младши по обвинения, различни от тези, по които е сключена тя.

Междувременно говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че президентът Джо Байдън и съпругата му Джил обичат своя син Хънт и го подкрепят в опита му да изгради наново живота си, предаде Ройтерс.

От години републиканците обвиняват Хънтър Байдън, че е използвал политическата власт на баща си за лична изгода в сделките си в Украйна и Китай, припомня агенцията.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви