Последният блокбъстър на Кристофър Нолан „Опенхаймер“ предизвика скандал сред хиндуистката десница в Индия, като някои от тях призоваха за бойкот и поискаха премахването на секс сцената, в която главният герой произнася известна реплика от свещеното писание на религията.

Филмът разказва историята на атомната бомба през погледа на нейния създател Робърт Опенхаймер, а въпросната сцена показва как актьорът Силиан Мърфи, който изпълнява главната роля, прави секс с Флорънс Пю, която играе неговата любовница Джийн Татлок.

Пю спира по време на сношението, взема копие от Бхагавад Гита, едно от най-свещените писания на индуизма, и моли Мърфи да прочете от него.

„Сега аз се превърнах в Смъртта, разрушителката на световете“, казва героят на Опенхаймер, докато двамата подновяват сношението.

Сцената предизвиква възмущение сред някои десни групи, като политик от индийската хиндуистка националистическа партия „Бхаратия Джаната“ (БДП) нарича филма „обезпокоителна атака срещу хиндуизма“ и го обвинява, че е „част от по-голям заговор на антихиндуистки сили“.

В изявление от събота комисарят по информацията на Индия Удай Махуркар заяви, че сцената е „пряко нападение срещу религиозните убеждения на един милиард толерантни индуисти“, като я оприличи на „водене на война срещу индуистката общност“.

Той добави: „Вярваме, че ако премахнете тази сцена и направите необходимото, за да спечелите сърцата на индусите, това ще допринесе за утвърждаването ви като чувствително човешко същество и ще ви подари приятелството на милиарди мили хора.“

Филмът е приет добре от повечето среди в Индия, която проведе първия си ядрен опит през 1974 г., като критиците му дават възторжени отзиви, а хората се стичат в киносалоните, за да го гледат.

Според местни данни „Опенхаймер“ е събрал над 3 млн. долара през премиерния си уикенд в страната, което е повече от дългоочаквания „Барби“ на режисьорката Грета Гервиг, който излиза на екран в същия ден и събира малко над 1 млн. долара.

Индийският филмов борд даде на „Опенхаймер“ рейтинг U/A, който е запазен за филми, които съдържат умерени теми за възрастни и могат да бъдат гледани от деца под 12 години с родителска грижа. Засега няма забрани за филма в нито един от щатите и съюзните територии на страната.

„Промяна в тона“

Това не е първият случай, в който хиндуистката десница се обижда на филми, телевизионни предавания или реклами заради представянето на хиндуизма. Някои от тях са били бойкотирани или дори свалени от ефир след протести на консервативни и радикални групи.

През 2020 г. Netflix получи значителен отпор в Индия заради сцена в сериала „Подходящо момче“, която изобразява хиндуистка и мюсюлманин, целуващи се в хиндуистки храм. Същата година индийската марка бижута Tanishq оттегли реклама, в която се изобразява междурелигиозна двойка, след онлайн критики.

Междувременно анализатори и филмови критици твърдят, че се наблюдава промяна в тона на някои индийски филми, като националистическите и ислямофобските разкази получават подкрепа от много хора в Индия, както и от БДП.

Миналата година касовият хит на режисьора Вивек Агнихотри „Досиетата Кашмир“, базиран на масовото бягство на кашмирските индуси, които бягат от насилствените ислямски бойци през 90-те години на миналия век, поляризира Индия, като някои приветстваха филма като „разтърсващ“ и „истински“, докато други го критикуваха за ислямофобски и неточен.

По подобен начин излизането тази година на филма „Историята от Керала“ за хиндуистко момиче, което е подмамено да се присъедини към ИДИЛ, разгневи критиците, които го нарекоха пропаганден филм, който демонизира мюсюлманите.

Преди премиерата на „Опенхаймер“ Мърфи казва, че е прочел Бхагавад Гита в процеса на подготовка.

„Мислех, че това е абсолютно прекрасен текст, много вдъхновяващ“, казва той в интервю пред индийската филмова критичка Сучарита Тиаги. „Мисля, че това беше утеха за него [Опенхаймер], той донякъде се нуждаеше от нея и тя му осигури много утеха, през целия му живот.“

Опенхаймер, който е известен като „бащата“ на атомната бомба, е привлечен от индуизма и неговите учения. Той е полиглот и учен, изучава няколко езика, включително санскрит.

Две десетилетия след като на 16 юли 1945 г. е извършен опитът с бомбата „Тринити“ – първата ядрена експлозия в света – Опенхаймер говори пред интервюиращи: „Знаем, че светът нямаше да бъде същият. Няколко души се смееха, няколко плакаха, но повечето мълчаха.“

Той каза, че си е спомнил един стих от Бхагавад Гита: „Сега аз станах Смъртта, разрушителката на световете.“

Тази реплика е използвана във филма многократно, включително по време на секс сцената.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви