Парламентът одобри задължително плащане на щети от катастрохи в чужбина
Парламентът одобри задължително плащане на щети от катастрохи в чужбина

Парламентът окончателно задължи застрахователите автоматично да изплащат недоказани щети при катастрофи в чужбина, предаде БНР. Без дебати мнозинството отхвърли предложенията на „Възраждане“ за отпадане на текстовете.

Промените имат за цел да отстранят слабости в процеса на обработката на претенции с международен елемент от отделни застрахователи. Те са от задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на шофьорите в рамките на системата „Зелена карта“. Тя представлява международно споразумение, в което участват над 40 държави. И е за покриване на щети по „Гражданска отговорност“ за пътни инциденти в чужбина.

С окончателно разписаните текстове се урежда правилото на системата – първо да се плаща по щети, а после евентуално да се спори и при неспазване на задължението се дава възможност на Комисията по финансов надзор да санкционира застрахователните дружества.

Законодателната промяна, внесена от МС, възникна заради натрупване на задължения за 20 млн. лева при някои застрахователи към националното бюро „Зелена карта“. Справянето с този проблем има и ключово условие по пътя за приемането на еврото у нас.

Според „Възраждане“ с промяната се създава ненужна регулация, която ще урони престижа на българските застрахователи пред международната застрахователна индустрия.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви