Бюджетът и трите орисници
Бюджетът и трите орисници

Бюджетът, внесен от финансовото министерство, ще бъде подкрепен. Включително  със заложените контролни мерки, необходими на приходните агенции, за да осигурят постъпления. Това увериха след среща лидерите в управлението Бойко Борисов, Кирил Петков и Христо Иванов.

Повод за лидерската среща стана острата реакция на министъра на финансите Асен Василев. Тя беше предизвикана, след като късно снощи бюджетната комисия отхвърли текстовете за по-висока събираемост.

На общ брифинг в парламента Борисов заяви: „Ако не се приеме бюджет, внесен от  министър Асен Василев, правителството пада. Отстъпих доста неща, които сме говорили. Колегите се съгласиха с някои – за касовите бележки в ресторантите. В същото време ние приехме за касовите наличности, за плащането на фишовете по електронен път, за фонда. Да, против сме, но, за да отидем до по-голямата цел – еврозоната, и да не вдигнем допълнително инфлацията, ще се съгласим. И ще подкрепим в зала това, което Асен Василев и колегите предлагат“.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов допълни: „Промяната ще бъде свързана с размера на фирмите, за които ще се прилагат мерките за електронно плащане. Досега идеята беше да бъде за фирмите с над 50 души персонал. Сега, компромисът, който се постига да бъдат над 100 души. Останалите мерки ще бъдат приети, ще бъдат подкрепени, така че най-важното нещо е, че ще има бюджет“.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков посочи още едно постигнато съгласие: „Таванът за цените на тока за бизнеса остава 200 лева. Това е антиинфлационна мярка, която ще остане, така че да сме сигурни, че влизаме в рамките, които се изискват от механизмите за оценка за еврозоната. Така че днес на лидерска среща се разбрахме, че всичките казуси по бюджета ще бъдат решени. България ще има бюджет, който наистина ще служи на българските граждани“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви