Откриха мистериозен лабиринт под мексиканска черква
Откриха мистериозен лабиринт под мексиканска черква

Археолозите, работещи в местността Митла в южната част на Мексико, се натъкнаха на откритие, достойно за Индиана Джоунс. Те откриха лабиринт от кухини и проходи, скрити под църква, които представляват „вход“ към подземния свят.

Когато сградите са били построени от древните сапотеки преди повече от 1000 години, те са били използвани като религиозен храм. И са били известни като Лиобаа – „мястото на почивка“. Няколко гробници, изглежда, са част от подземната мрежа, която се намира на около 5-8 метра под повърхността.

За да открият подземните структури, изследователите са използвали три метода за сканиране: радар за проникване в земята (измерване на отраженията на електромагнитните вълни), томография на електрическото съпротивление (измерване на хода на електрическите токове) и томография на сеизмичния шум (измерване на хода на сеизмичните вълни).

След като комбинира данните от тези техники, екипът съставя цялостна карта на това, което се намира под земята. Днес на мястото има църква, построена след пристигането на мисионерите в района. Олтарът ѝ скрива входа към подземната мрежа, която вече е картографирана.

Именно мисионерите са документирали и запечатали Лиобаа. В писания от 1674 г. на доминиканския отец Франсиско де Бургоа се описва подземен храм на това място, включващ четири обширни, свързани помежду си кухини и множество пещери и алеи дълбоко под земята.

Сега изглежда, че откриха това място за почивка отново.

Сапотеките силно вярвали в подземния свят, почитали многобройни богове и наблягали на ритуалите – включително когато някой умира.

Смята се, че храмът е бил използван до края на XV в., когато ацтеките, а след това и испанците са поели управлението на региона. Благодарение на най-новите техники за 3D изображения мрежата може да бъде разкрита отново.

Това е само първият сезон на проекта “ Лиобаа“, като през следващите години са планирани допълнителни сканирания и проучвания. Екипът, който стои зад него, се състои от 15 мултидисциплинарни изследователи – от археолози до инженери.

Специалистите откриват и още доказателства за структура, известна като Двореца на колоните – най-значимият древен паметник в района. Откриването на по-ранен етап от строежа ще помогне за сглобяването на историята на народа на сапотеките.

Подобни изследвания и анализи оценяват и сеизмичния и геоложкия риск за тези паметници, така че експертите да могат да гарантират, че те ще бъдат запазени за бъдещите поколения, за да ги изучават и да продължат да поддържат връзките ни с хилядолетната човешка история.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви