Изследвай се за хепатит

Световният ден за борба с хепатита се провежда всяка година на 28-и юли, като на този ден светът се обединява около темата за борбата с широкоразпространената инфекция с цел повишаване осведомеността за вирусните хепатити сред обществеността.

Мотото на Световния ден през 2023 г. „Не чакай. Изследвай се сега за хепатит В и С, за да защитиш себе си и своите близки“ поставя акцент върху превенцията, скрининг и ранното диагностициране на хепатита.

По инициатива на Министерството на здравеопазването, съвместно с регионалните здравни инспекции през месец юли, в дните 24 – 28.07.2023г. ще се проведе скринингова кампания за хепатит В и хепатит С.

Изследването е безплатно. Прави се в рамките на 15 – 20 минути с помощта на бързи имунохроматографски тестове за доказване на повърхностия антиген на хепатит В вируса и на антитела срещу хепатит С вируса.

По време на кампанията ще се предлагат два вида тестове за вирусни хепатити:

  1. Бързи имунохроматографски тестове;
  2. Имуноензимни тестове.

РЗИ-Бургас ще приема желаещи да се тестват в периода 24 – 28.07.2023 г., във времето от 09:00 до 12:00 часа, в сградата на РЗИ-Бургас на адрес:          Ул. „Александровска“ № 120, ет. 2, каб. 203 – Вирусологична лаборатория

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви