Парламентът заседава
Парламентът заседава

Парламентът отне концесията на пристанище „Росенец“ от „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД. Депутатите от 49-ото НСгласуваха на първо четене, а няколко часа след това и окончателно.

Предложението, внесено от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, беше одобрено на първо четене със 134 „за“, 45 „против“. 14 от народните представители отбелязаха „въздържал се“ само ден, след като прекратяването на концесията беше одобрено и в комисия. След напрежение в залата и прекъсване за почивка се стигна и до второ четене на промените в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Подкрепиха ги 144 депутати, а 52 бяха „против“.

В хода на дебата от „БСП за България“ и „Възраждане“ изразиха опасения за доставките на петрол след прекратяване на концесията. Както и притеснения, че може да бъде заведено дело срещу България. От партиите-вносителки посочиха, че прекратяването на концесията е резултат от европейски регламент, който трябва да се спазва.

„От БСП няма да подкрепим това решение.

Не защото сме против да се връщат активи, които принадлежат на държавата и на българския народ. Защото е дадена една концесия от десницата и от ГЕРБ по един непрозрачен начин. Но тук липсва анализ. И липсата на този анализ ни кара да бъдем изключително внимателни. Внимателни какви ще бъдат последствията за българската държава, за българската икономика и за българския потребител“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ Драгомир Стойнев по време на парламентарния дебат, цитиран от БТА.

Той обясни съображенията на социалистите. „Безспорно е, че ще започне дело срещу държавата. И е интересно кой ще я защитава, след като сегашното управление иска да унищожи дирекцията, която досега печели абсолютно всички дела, които са срещу България. И е спестила приблизително 5 млрд. лв. на българския данъкоплатец.“

Позицията на „Възраждане“ беше, че България ще понесе огромни щети. „Предлагат да развалят една концесия, оттам нататък по време на военни действия това ще доведе до ответни реакции – дело от „Лукойл“ за няколко милиарда, ще спрат доставките на петрол от Русия, за което България има изрично изключение. Защо подминават въпроса как точно ще стават доставките“, коментира Цончо Ганев.

От ДБ отбелязаха, че в развитите морски държави не се отдават цели пристанища, а само части от тях.

Парламентът завихри спор след предложението на Хамид Хамид от ДПС в днешното заседание да се пристъпи и към второ четене на законопроекта.

Председателстващата заседанието Росица Кирова не даде думата на Николай Дренчев от „Възраждане“ за процедура, а прикани Хамид Хамид от ДПС да прочете доклада на икономическа комисия за прекратяването на концесията на „Лукойл“. Той започне да чете, но от „Възраждане“ обиколиха трибуната и се опитваха да го прекъснат. „Вън, нищо няма да четеш“, „Искаме процедура“, „Спрете да говорите“, викаха депутатите на Костадинов.

Росица Кирова помоли да си седнат по местата и каза, че веднага след Хамид ще даде думата на Дренчев за процедура. Хамид Хамид продължи да чете на фона на напрежение в залата. „Превръщате България в пародия на държава“, обяви Костадин Костадинов. Стоян Таслаков от „Възраждане“ предложи 30-минутна почивка. Росица Кирова даде 15 минути почивка, за да се уточни дали в хода на дебата от „Възраждане“ са направили заявка за промени между първо и второ четене. С това заседанието бе прекъснато за пореден път днес.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви